Klein gehouden fantasyboek van grote klasse

Dochter van de Zilv’ren Maan – Marieke Frankema – Books of Fantasy – 292 blz.

Dochter van de zilvren maanMarieke Frankema koesterde al heel lang een schrijversdroom. Toen ze de fantasy-afdeling van de Sneker bibliotheek ontdekte, ging er een heerlijke wereld voor haar open. Maar er waren andere zaken die aandacht vroegen. Ze studeerde voor basisschoolleerkracht, dansdocent en musicalartiest, behaalde de bijbehorende diploma’s en pas daarna was er weer tijd om die oude droom op te pakken; tussen het lesgeven, zingen en acteren door. Alles wat ze doet heeft ergens een magisch tintje: ‘Met een sprankje magie wordt de gewone, normale, saaie wereld een stuk leuker en vooral mooier,’ zo vindt ze.

Een vreedzame gemeenschap wordt opgeschrikt door een wrede moord. De mensen zijn een hard bestaan wel gewend, maar een dergelijke gruweldaad hebben ze niet eerder meegemaakt. Wie heeft Kyra vermoord? Waar is haar man Tobias gebleven? En hoe moet het nu verder met hun dochtertje Mara? Mara ziet er anders uit, ze gedraagt zich vreemd en haar ouders zijn dood. Niemand wil iets van haar weten. Er is maar één vrouw die het aandurft Mara in huis te nemen: Aza, de Wijze. Maar het heden haakt zich vast in het verleden en krijgt weinig ruimte om zich te ontvouwen. In Dochter van de Zilv’ren Maan raakt het lot van drie vrouwen, Mara, Aza en Kyra, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het voortbestaan van de eerder zo vreedzame gemeenschap is in gevaar. Is er wel een toekomst voor Mara? Wat kan Aza, als de dorpswijze en Kyra’s beste vriendin, doen om haar te helpen?

Het verhaal voor Dochter van de Zilv’ren Maan werd geboren als musical voor de theatergroepen die van Frankema les krijgen. Na de uitvoeringen ontstond meteen het idee om het boek te schrijven. En het is fijn dat Frankema dit gedaan heeft.

Zoals gezegd, gaat Dochter van de Zilv’ren Maan over zowel heden als verleden. Van een jonge Kyra en Aza, tot zij volwassen zijn. En vanaf de geboorte van Mara totdat zij volwassen wordt. Twee generaties komen aan bod. Om dit overzichtelijk te houden, heeft Frankema ieder hoofdstuk een maan meegegeven in plaats van een hoofdstuktitel. Hoe zwarter de maan, hoe verder we teruggaan in de tijd. Hoe witter de maan, hoe ouder Mara wordt. Het verhaal begint dus met niets, maar eindigt met een prachtige volle maan.

Mara wijkt nogal af, is bijna doorschijnend wit, en wordt daarom buitengesloten en beschuldigd van het gebruik van slechte magie. Of het er mee te maken heeft, kan ik niet zeggen, maar het doet mij denken aan hoe albino-kinderen in oude Afrikaanse stammen worden behandeld. Ik heb hier eerder een boek over gelezen. Dit is een teken dat Frankema schrijft over zaken in de gewone wereld, maar die een beetje magisch maakt. Voor mij is dat een pluspunt.

Dochter van de Zilv’ren Maan is een fantasy-boek, maar toch net even anders dan andere boeken van hetzelfde genre. Het gaat niet om grote, magische veldslagen of andere enorme uitingen. Frankema heeft het klein gehouden en dat werkt heel goed. Dochter van de Zilv’ren Maan is een mooi coming-of-age boek, waarbij je echt van de kleine, lieve Mara gaat houden.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!