Kleine muis met grote nieuwsgierigheid

Lindbergh, het grote avontuur van een vliegende muis – Torben Kuhlmann โ€“ Vertaling Joukje Akveld – De vier windstreken โ€“ 96 blz.

LindberghDe kleine muis is dol op lezen. Zeg maar gerust dat hij boeken verslindt, al draait hij zijn poot ook niet om voor het dagelijkse nieuws in de kranten. Op een dag merkt hij dat hij alleen is; alle andere muizen zijn spoorloos verdwenen. Hij leest dat er een nieuw, angstaanjagend apparaat is uitgevonden. We zien de muis omringd door muizenvallen.
In de krant leest hij ook over hele volks- en muisverhuizingen per boot naar Amerika. Daar wil hij naar toe, maar hoe? Dankzij een ontmoeting met vleermuizen komt hij op het idee om erheen te vliegen. Een boot brengt teveel problemen met zich mee, vermoedt hij. Hij bedenkt een ingenieus toestel dat hem naar de overkant van de oceaan moet brengen. Door de lucht!

Natuurlijk gaat het niet meteen goed. Hij krijgt te maken met technische problemen en met dieren, grote vogels, die hem een luchtreis niet gunnen. Toch is hij uiteindelijk iedereen en alles te slim af en bereikt hij het beloofde land. Om vervolgens als inspiratiebron te dienen voor een klein jongetje. Zijn naam? Charles Lindbergh.

Die naam zegt kleuters natuurlijk weinig en dat hoeft ook niet. Alle leeftijden kunnen genieten van dit verhaal en de prachtige illustraties. Omdat het zich in 1912 afspeelt, is sepia de overheersende kleur. Aanvankelijk leek dat me saai maar het tegendeel is het geval. Wat is er veel te zien! De tekeningen zijn prachtig en sfeervol. De tekst is niet echt op kleuters toegesneden; een lijdende vorm in een prentenboek vind ik echt niet kunnen. Maar ongetwijfeld zullen voorlezende ouders en grootouders daar een mouw aan passen. Kortom, het is een feest voor het oog, een schitterend boek voor iedereen die net zo nieuwsgierig is als onze kleine muis.

Hanneke de Jong

Andere recensies

De Spionne โ€“ Tess Gerritsen โ€“ Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel โ€“ 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote autoโ€™s, kleine autoโ€™s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep โ€˜Hoep!โ€™ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!