Kleine muis met grote nieuwsgierigheid

Lindbergh, het grote avontuur van een vliegende muis – Torben Kuhlmann – Vertaling Joukje Akveld – De vier windstreken – 96 blz.

LindberghDe kleine muis is dol op lezen. Zeg maar gerust dat hij boeken verslindt, al draait hij zijn poot ook niet om voor het dagelijkse nieuws in de kranten. Op een dag merkt hij dat hij alleen is; alle andere muizen zijn spoorloos verdwenen. Hij leest dat er een nieuw, angstaanjagend apparaat is uitgevonden. We zien de muis omringd door muizenvallen.
In de krant leest hij ook over hele volks- en muisverhuizingen per boot naar Amerika. Daar wil hij naar toe, maar hoe? Dankzij een ontmoeting met vleermuizen komt hij op het idee om erheen te vliegen. Een boot brengt teveel problemen met zich mee, vermoedt hij. Hij bedenkt een ingenieus toestel dat hem naar de overkant van de oceaan moet brengen. Door de lucht!

Natuurlijk gaat het niet meteen goed. Hij krijgt te maken met technische problemen en met dieren, grote vogels, die hem een luchtreis niet gunnen. Toch is hij uiteindelijk iedereen en alles te slim af en bereikt hij het beloofde land. Om vervolgens als inspiratiebron te dienen voor een klein jongetje. Zijn naam? Charles Lindbergh.

Die naam zegt kleuters natuurlijk weinig en dat hoeft ook niet. Alle leeftijden kunnen genieten van dit verhaal en de prachtige illustraties. Omdat het zich in 1912 afspeelt, is sepia de overheersende kleur. Aanvankelijk leek dat me saai maar het tegendeel is het geval. Wat is er veel te zien! De tekeningen zijn prachtig en sfeervol. De tekst is niet echt op kleuters toegesneden; een lijdende vorm in een prentenboek vind ik echt niet kunnen. Maar ongetwijfeld zullen voorlezende ouders en grootouders daar een mouw aan passen. Kortom, het is een feest voor het oog, een schitterend boek voor iedereen die net zo nieuwsgierig is als onze kleine muis.

Hanneke de Jong

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het CollΓ¨ge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!