Kleurenknutselwerkje

Het Kleurenmonster – Geschreven en geïllustreerd door Anna Llenas – De Vier Windstreken – 44 blz.

Het kleurenmonster weet niet wat er met hem aan de hand is. Hij is helemaal in de war en voelt zich van alles door elkaar. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk! Om hem te helpen laat een klein meisje hem met behulp van kleuren zien wat welk gevoel betekent.

Auteur en illustratrice helpt je met dit boek om emoties bespreekbaar te maken door jongeren kinderen een beeld te geven van hun gevoelens. De vrolijke gele zon, de treurige blauwe regen, en knalrode woede maken het begrip emotie behapbaar. Dit prentenboekje kan je kind helpen om zijn of haar emoties onder woorden te brengen. En deze schrijfster heeft daar maar enkele woorden voor nodig.

Leuk aan dit boek zijn dat de tekeningen niet zomaar getekend zijn, maar geknutseld. Op elkaar geplakte stukjes papier, karton met allerlei patroontjes en slordig gebruik van wasco-krijtjes schetsen het beeld. Deze georganiseerde chaos van allerlei verschillende tinten en materialen is leuk om te zien.

Hoewel over ieder plaatje, ieder dingetje, ieder diertje goed zal zijn nagedacht, kan ik toch niet ontkennen dat het er soms wat afgeraffeld uitziet. Expres scheef geknipte hoekjes en bewust slecht ingekleurde plaatjes. Bij het vullen van de vijf potjes met ogenschijnlijk willekeurige krasjes, heeft deze illustratrice mijn aandacht verloren. Dat is jammer, want de kartonnen collages zijn wel een genot om naar te kijken.

Ondanks deze opmerking, heeft het boek wel een prettige uitstraling. Het boek is in beweging, het is organisch. Het monster en het meisje nemen je mee op reis in een behulpzaam verhaal.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Hoe schildpad aan zijn schild komt – Kristel Steenbergen – Moon – 48 blz. In dit sprookje houden de wolken elk jaar een groot feest, maar omdat het hoog in de lucht is, kunnen alleen de zon, de wind en de vogels er komen....
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Philips Christiaan Visser, Nederlands laatste ontdekkingsreiziger – Maarten Faas – Verloren – 231 blz. Eigenlijk had deze biografie in of kort na 1955 moeten verschijnen als autobiografie of de memoires van Visser. Hij had de eerste twee hoofstukken als af, maar kwam aan de...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Non-fictie
| Reageer!
Der Naturen Bloeme – Jacob van Maerlant – vertaling: Ingrid Biesheuvel – Walburg Pers – 288 blz. Niet zo ver van het Zeeuwse Sluis is het Vlaamse Damme gelegen. In lang vervlogen tijden vormde dit stadje een voorhaven langs het Zwin, de zeegeul die...
Lees verder Categorie: Kunst & Cultuur, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!