Kleurenknutselwerkje

Het Kleurenmonster – Geschreven en geïllustreerd door Anna Llenas – De Vier Windstreken – 44 blz.

Het kleurenmonster weet niet wat er met hem aan de hand is. Hij is helemaal in de war en voelt zich van alles door elkaar. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk! Om hem te helpen laat een klein meisje hem met behulp van kleuren zien wat welk gevoel betekent.

Auteur en illustratrice helpt je met dit boek om emoties bespreekbaar te maken door jongeren kinderen een beeld te geven van hun gevoelens. De vrolijke gele zon, de treurige blauwe regen, en knalrode woede maken het begrip emotie behapbaar. Dit prentenboekje kan je kind helpen om zijn of haar emoties onder woorden te brengen. En deze schrijfster heeft daar maar enkele woorden voor nodig.

Leuk aan dit boek zijn dat de tekeningen niet zomaar getekend zijn, maar geknutseld. Op elkaar geplakte stukjes papier, karton met allerlei patroontjes en slordig gebruik van wasco-krijtjes schetsen het beeld. Deze georganiseerde chaos van allerlei verschillende tinten en materialen is leuk om te zien.

Hoewel over ieder plaatje, ieder dingetje, ieder diertje goed zal zijn nagedacht, kan ik toch niet ontkennen dat het er soms wat afgeraffeld uitziet. Expres scheef geknipte hoekjes en bewust slecht ingekleurde plaatjes. Bij het vullen van de vijf potjes met ogenschijnlijk willekeurige krasjes, heeft deze illustratrice mijn aandacht verloren. Dat is jammer, want de kartonnen collages zijn wel een genot om naar te kijken.

Ondanks deze opmerking, heeft het boek wel een prettige uitstraling. Het boek is in beweging, het is organisch. Het monster en het meisje nemen je mee op reis in een behulpzaam verhaal.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!