Kleurenknutselwerkje

Het Kleurenmonster – Geschreven en geïllustreerd door Anna Llenas – De Vier Windstreken – 44 blz.

Het kleurenmonster weet niet wat er met hem aan de hand is. Hij is helemaal in de war en voelt zich van alles door elkaar. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk! Om hem te helpen laat een klein meisje hem met behulp van kleuren zien wat welk gevoel betekent.

Auteur en illustratrice helpt je met dit boek om emoties bespreekbaar te maken door jongeren kinderen een beeld te geven van hun gevoelens. De vrolijke gele zon, de treurige blauwe regen, en knalrode woede maken het begrip emotie behapbaar. Dit prentenboekje kan je kind helpen om zijn of haar emoties onder woorden te brengen. En deze schrijfster heeft daar maar enkele woorden voor nodig.

Leuk aan dit boek zijn dat de tekeningen niet zomaar getekend zijn, maar geknutseld. Op elkaar geplakte stukjes papier, karton met allerlei patroontjes en slordig gebruik van wasco-krijtjes schetsen het beeld. Deze georganiseerde chaos van allerlei verschillende tinten en materialen is leuk om te zien.

Hoewel over ieder plaatje, ieder dingetje, ieder diertje goed zal zijn nagedacht, kan ik toch niet ontkennen dat het er soms wat afgeraffeld uitziet. Expres scheef geknipte hoekjes en bewust slecht ingekleurde plaatjes. Bij het vullen van de vijf potjes met ogenschijnlijk willekeurige krasjes, heeft deze illustratrice mijn aandacht verloren. Dat is jammer, want de kartonnen collages zijn wel een genot om naar te kijken.

Ondanks deze opmerking, heeft het boek wel een prettige uitstraling. Het boek is in beweging, het is organisch. Het monster en het meisje nemen je mee op reis in een behulpzaam verhaal.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!