De kom als symbool van gezond en mindful eten

Bowls of goodness. Verrukkelijke en voedzame vegetarische recepten – Nina Olsson – Vertaling: Jaromir Schneider – Luitingh-Sijthoff – 192 blz.

Nina Olsson deelt haar recepten op haar blog Nourish Atelier en ze zijn nu gebundeld in het boek Bowls of goodness.

Weer een blogger waar een kookboek van verschenen is. Maar waar we de afgelopen tijd veel boeken voorbij hebben zien komen van dames (en heren) die hun lifestyle met je willen delen, ligt bij Olsson de nadruk vooral op de heerlijke recepten.

De receptuur is weliswaar geheel vegetarisch, en waar nodig geeft ze tips hoe je het glutenvrij en veganistisch kunt maken, maar ze is ver weg gebleven van gezondheidsadviezen, zogenaamde wetenschappelijke bewijzen en weekmenu’s.
Olsson is een blogger die een kookboek heeft geschreven waar een kookboek voor bedoeld is: Je verlekkeren aan heerlijke ideeën en direct willen toepassen in de keuken. Gewoon op het moment dat het kan, niet omdat een weekschema het voorschrijft.

Er is slechts één reden om níet direct de keuken in te duiken en dat veel van ons niet alle ingrediënten in huis hebben. Boekweit en tofu zou nog kunnen, maar chilivlokken of halloumi zal toch in veel keukens niet tot standaard keukenvoorraad horen.

Neemt niet weg dat ik inkopen ga doen om bijvoorbeeld een recept als flespompoen-avocadosalade uit te proberen. Voor een iets minder toegankelijk recept als de Smoothie met spirulina, avocado en spinazie heb ik nog wat bedenktijd nodig.

Dat Nina Olsson meer kwaliteiten heeft dan koken alleen wordt duidelijk als je ontdekt dat ook de fotografie van haar hand komt. De foto’s zijn aantrekkelijk en afwisselend. En zo genomen dat zelfs een onooglijke bonenstoof er heerlijk uit ziet.

Nelly Hofman

Andere recensies

Het grote gevoelenshotel – Lidia Brankovic – Vertaling: Edward van de Vendel – Horizon – 40 blz. Wat verschijnen er toch mooie en bijzondere kinderboeken. Het blijft altijd een beetje moeilijk om met kinderen over hun gevoelens te praten, maar dit prachtige prentenboek is...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!