De kom als symbool van gezond en mindful eten

Bowls of goodness. Verrukkelijke en voedzame vegetarische recepten – Nina Olsson – Vertaling: Jaromir Schneider – Luitingh-Sijthoff – 192 blz.

Nina Olsson deelt haar recepten op haar blog Nourish Atelier en ze zijn nu gebundeld in het boek Bowls of goodness.

Weer een blogger waar een kookboek van verschenen is. Maar waar we de afgelopen tijd veel boeken voorbij hebben zien komen van dames (en heren) die hun lifestyle met je willen delen, ligt bij Olsson de nadruk vooral op de heerlijke recepten.

De receptuur is weliswaar geheel vegetarisch, en waar nodig geeft ze tips hoe je het glutenvrij en veganistisch kunt maken, maar ze is ver weg gebleven van gezondheidsadviezen, zogenaamde wetenschappelijke bewijzen en weekmenu’s.
Olsson is een blogger die een kookboek heeft geschreven waar een kookboek voor bedoeld is: Je verlekkeren aan heerlijke ideeën en direct willen toepassen in de keuken. Gewoon op het moment dat het kan, niet omdat een weekschema het voorschrijft.

Er is slechts één reden om níet direct de keuken in te duiken en dat veel van ons niet alle ingrediënten in huis hebben. Boekweit en tofu zou nog kunnen, maar chilivlokken of halloumi zal toch in veel keukens niet tot standaard keukenvoorraad horen.

Neemt niet weg dat ik inkopen ga doen om bijvoorbeeld een recept als flespompoen-avocadosalade uit te proberen. Voor een iets minder toegankelijk recept als de Smoothie met spirulina, avocado en spinazie heb ik nog wat bedenktijd nodig.

Dat Nina Olsson meer kwaliteiten heeft dan koken alleen wordt duidelijk als je ontdekt dat ook de fotografie van haar hand komt. De foto’s zijn aantrekkelijk en afwisselend. En zo genomen dat zelfs een onooglijke bonenstoof er heerlijk uit ziet.

Nelly Hofman

Andere recensies

en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch – André Stufkens en Clemens Verhoeven – Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
De boom die een wereld was – Yorick Goldewijn – Illustraties: Jeska Vertegen – Ploegsma – 96 blz. Dit boek is een filosoferende verhalenbundel over de wereld van en rondom een oude boom, tevens het onderwerp van het eerste verhaal: “de boom was zo...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken
| Reageer!