Korte, absurde en maatschappijkritische verhalen

De IJsmaker & de Enun en andere intrigerende verhalen – Jan Piriac – Aspekt – 93 blz.

ijsmaker en enunJan Piriac is het pseudoniem van Serge Smulders. Onder de naam Jan Piriac begon hij in 2008 met het schrijven van verhalen en publiceerde in dat jaar zijn eerste boek: Het Geldmonster. Van huis uit is hij jurist en daarom komen er af en toe juridische elementen terug in zijn werk. Piriac weet zijn boodschap met weinig woorden helder aan de lezer over te brengen. Zijn motto: “De lezer met zo min mogelijk letters tot het einde van het boek boeien”. En weinig letters zijn het zeker, in dit slecht 93 pagina’s tellende boekje.

De IJsmaker & de Enun bestaat uit 12 verschillende verhalen, met verschillende onderwerpen: Oekraïners die als een wolf jacht maken op een vanille-ijs-recept, een dam gemaakt van podloodventers of reïncarnatie. Hier en daar heeft Piriac wat gruwelijkheden in de verhalen gestopt, maar veelal gaat het er gewoon om dat het boekje een beetje vreemd is.

“Als een wolf bewoog Yoeri zich door de menigte. Met zijn uiterst gevoelige reukorgaan en uitzonderlijk grote gebit, dat hij had laten bijslijpen om zijn verschijning kracht bij te zetten, zocht hij de omgeving af naar het beoogde slachtoffer. Zodra hij die gevonden had, naderde hij tot op een paar centimeter, liet zijn tanden zien, kwijlde er zelfs een beetje bij, en verspreidde een enorme maaggeur onder diens neus.”

In eerste instantie lees je de verhalen met een licht opgetrokken wenkbrauw, maar naarmate de verhalen samenkomen, krijgen zij en de karakters iets meer diepgang. Sommige verhalen hebben een maatschappijkritische boodschap, zoals mijn favoriete verhaal Oma en Loewie, waarin de bezuinigingen in de zorg op de hak worden genomen. Daarom vraag ik me wel af waar de laatste zin van het voorwoord vandaan komt: “Geniet, en leer er alsjeblieft niets van!”

Je moet een beetje een apart gevoel voor humor hebben om de verhalen te waarderen, maar neem gerust dit dunne boekje mee in de trein of de bus, en laat je niet tegenhouden om af en toe met een lichte grijns gezien te worden in het openbaar.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!