Korte, absurde en maatschappijkritische verhalen

De IJsmaker & de Enun en andere intrigerende verhalen – Jan Piriac – Aspekt – 93 blz.

ijsmaker en enunJan Piriac is het pseudoniem van Serge Smulders. Onder de naam Jan Piriac begon hij in 2008 met het schrijven van verhalen en publiceerde in dat jaar zijn eerste boek: Het Geldmonster. Van huis uit is hij jurist en daarom komen er af en toe juridische elementen terug in zijn werk. Piriac weet zijn boodschap met weinig woorden helder aan de lezer over te brengen. Zijn motto: “De lezer met zo min mogelijk letters tot het einde van het boek boeien”. En weinig letters zijn het zeker, in dit slecht 93 pagina’s tellende boekje.

De IJsmaker & de Enun bestaat uit 12 verschillende verhalen, met verschillende onderwerpen: Oekraïners die als een wolf jacht maken op een vanille-ijs-recept, een dam gemaakt van podloodventers of reïncarnatie. Hier en daar heeft Piriac wat gruwelijkheden in de verhalen gestopt, maar veelal gaat het er gewoon om dat het boekje een beetje vreemd is.

“Als een wolf bewoog Yoeri zich door de menigte. Met zijn uiterst gevoelige reukorgaan en uitzonderlijk grote gebit, dat hij had laten bijslijpen om zijn verschijning kracht bij te zetten, zocht hij de omgeving af naar het beoogde slachtoffer. Zodra hij die gevonden had, naderde hij tot op een paar centimeter, liet zijn tanden zien, kwijlde er zelfs een beetje bij, en verspreidde een enorme maaggeur onder diens neus.”

In eerste instantie lees je de verhalen met een licht opgetrokken wenkbrauw, maar naarmate de verhalen samenkomen, krijgen zij en de karakters iets meer diepgang. Sommige verhalen hebben een maatschappijkritische boodschap, zoals mijn favoriete verhaal Oma en Loewie, waarin de bezuinigingen in de zorg op de hak worden genomen. Daarom vraag ik me wel af waar de laatste zin van het voorwoord vandaan komt: “Geniet, en leer er alsjeblieft niets van!”

Je moet een beetje een apart gevoel voor humor hebben om de verhalen te waarderen, maar neem gerust dit dunne boekje mee in de trein of de bus, en laat je niet tegenhouden om af en toe met een lichte grijns gezien te worden in het openbaar.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!