Krachtig verhaal over de verschillen tussen moeder en dochter

Bungelen in het niets – Willem Jongsma – Elikser – 290 blz.

BungelenWillem Jongsma (55) studeerde in 1997 af in Cultuurwetenschappen aan de Open universiteit, op het werk van de schilder Abraham Bloemaert. Hij begon zijn schrijverswerk als columnist. In 2008 verscheen van hem de verhalenbundel Zondagskind. Met Bungelen in het niets maakt hij zijn debuut als romanschrijver.

Hester Kooyman is kunsthistorica en heeft niet zo’n goede band met haar moeder Lies, een orthodox gelovige vrouw. Hester was altijd al een vaderskindje geweest en haar vader Sybolt kende haar ook beter dan haar moeder. Als haar vader overlijdt, gaat ze samen met haar moeder Lies naar Terschelling. De familie heeft daar een zomerhuisje, Linquenda, en dit moet nu leeggehaald worden. Beiden gaan met goede voornemens naar het eiland, maar al snel blijkt het niet te werken tussen hun. Hun karakters lopen te ver uiteen.

“Haar voornemen voor deze vier dagen staat zo vast als een huis, ook zal ze ongetwijfeld eens wat vaker tot tien moeten tellen.”

In Bungelen in het niets lees je afwisselend de gedachten van Hester en Lies. Ieder hebben ze hun eigen herinnering aan Sybolt. Ook hebben ze beiden een geheim dat ze met zich meedragen. Het zou fijn zijn als die uitgesproken kunnen worden, maar zeker voor Hester is het onmogelijk haar geheim aan haar moeder te vertellen. Hun normen en waarden zijn te verschillend. Ondanks dat ze allebei hunkeren naar dat beetje geborgenheid, lukt het niet nader tot elkaar te komen.

‘’Wat ze wel weet is dat zij, Lies Minnema, God zal zien. Van aangezicht tot aangezicht. Dat is waar ze van kinds af in geloofd heeft.”

Soms vond ik wat lastig te bepalen wie er aan het woord was, de verhaallijnen lopen soms iets door elkaar heen. Geen boek dus om even vlot weg te lezen, het is van belang goed op te blijven letten. Zoveel gedachten die de vrouwen hebben, zoveel dat ze eigenlijk het liefst willen delen. Door dit verhaal de juiste aandacht te geven en goed tussen de regels door te lezen, krijg je een goed beeld van de personages en leer je ze als lezer begrijpen. Vond het een beetje triest verhaal, twee mensen die eigenlijk dicht bij elkaar moeten staan, maar die door hun verschillen steeds verder van elkaar af drijven. Vooral het verhaal van Hester. Door de strakke normen en waarden van haar moeder, kan ze haar ware gevoelens niet delen met haar moeder. Gevoelens die voor haar moeder onbegrijpelijk zullen zijn. De auteur heeft de gevoelens van deze vrouwen heel goed omschreven en ik kon me in allebei de vrouwen goed verplaatsen.

Op een gegeven moment krijgen we te maken met een verrassende wending in het verhaal, ook de vader van Hester blijkt jarenlang met een geheim te hebben rondgelopen, een geheim waar Hester pas na het overlijden van haar vader achter komt. Bungelen in het niets behelst een aantal herkenbare thema’s en na het lezen van dit boek zal de lezer erachter komen dat de titel perfect bij het verhaal past. Ondanks dat ik bij dit boek wat moeite met de schrijfstijl had, heb ik het graag gelezen.

Wendy Wenning

Andere recensies

Een reis door het menselijk lichaam – Gail Armstrong – Veltman – 24 blz. Als je dit boek met een kind gaat bekijken neem daar dan echt de tijd voor, want alle kinderen zullen heel enthousiast reageren. Het is echt een bijzonder boek waar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!