Krachtige vrouwen kunnen echt een verschil maken

De Kronieken van Riona: Getatoeëerde Lelies – Femke De Vos – Celtica Publishing – 373 blz.

Getatoeerde lelies1Femke De Vos (1990) is als schrijver een speciaal geval. Ze heeft dyslexie met een gestoorde automatisering. Lezen en schrijven gaat niet vanzelf en zonder continue herhaling zou ze na een paar maanden vergeten hoe ze de makkelijkste woorden moet spellen. Toch laat ze zich hier niet door tegenhouden. Femke De Vos is een doorzetter. Deze mentaliteit komt ook terug in de hoofdpersonen in haar boeken. Zowel Niamh in Verraad als Elise in Getatoeëerde Lelies voldoet aan deze omschrijving.

Verraad is het eerste deel van de serie De Kronieken van Ronia. In het boek wordt het rijk Riona door de Zuiderlingen onder de voet gelopen. De keizerlijke familie is verjaagd tot achter de woestijn en hun pasgeboren dochter Niamh is in vijandige handen gevallen. Achttien jaar later lang heeft de priesteres Rowena de slavin Niamh opgevoed in de leer van de Godin Aïne en ziet dat de kracht van Aïne sterk door haar stroomt.

In Getatoeëerde Lelies zit Niamh in de problemen. Anderhalf jaar nadat zij de heerschappij van het Rijk op zich heeft genomen, beginnen er vreemde dingen voor te vallen. Alleen vergeten kennis kan Niamh nu nog leiden. De vergeten kennis biedt zich aan in het verhaal van Elise, vertelt door Ailill. Elise is de mooiste aller Yfud, die leefde in de tijd dat de poorten van Onderwoud wijd openstonden en de Ouderen nog vrij rondliepen. Net zoals elk meisje op de eilanden werd Elise vanaf haar derde zonder verdoving getatoeëerd. Enkel de kinderen die deze marteling doorstonden, werden tot Yfud gekozen en aan de machtigste mannen van het Rijk uitgehuwelijkt. En dat is precies waar Elise tegenin gaat. Slaagt zij erin om deze traditie omver te werpen, of zet ze dingen in gang die haar vermogen ver te boven gaan? En boven alles, is Niamh in staat lessen te trekken uit de ervaringen van Elise?

Ruim anderhalf jaar na het verschijnen van het boek Verraad, komt Femke De Vos met Getatoeëerde Lelies. Dit is een vrij lange tijd, en ik was bang dat het lastig zou worden om weer in het verhaal te komen. Maar zoals eerder geschreven in de eerste recensie, is Verraad een duidelijk afgesloten verhaal. In Getatoeëerde Lelies speelt het geheel nieuw op zichzelf staande verhaal van Elise en haar tatoeage-avontuur beslaat alle hoofdstukken. Niamh en Ailill komen alleen in de proloog en epiloog voor. Ondanks dat De Kronieken van Riona een serie is, zijn de boeken goed apart van elkaar te lezen.

De Kronieken van Riona: Getatoeëerde Lelies is een goed boek, maar het is Elise die de show steelt. Elise is een zeer aansprekende hoofdpersoon. Ze heeft een ijzeren wil, een vurig karakter en een hart van goud. Elise is een vrouw die iedere lezer in zijn of haar hart zal sluiten.

Qua schrijfstijl heeft De Vos de afgelopen tijd een goede ontwikkeling doorgemaakt. Waar ik Verraad ‘ niet gelijk een meesterwerk’ noemde, is dit tweede boek al stukken beter. Getatoeëerde Lelies is gewoon een goed fantasy-boek, met spanning en een mooi, intelligent verhaal. Ik ben benieuwd naar de komende werken van De Vos.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het grote gevoelenshotel – Lidia Brankovic – Vertaling: Edward van de Vendel – Horizon – 40 blz. Wat verschijnen er toch mooie en bijzondere kinderboeken. Het blijft altijd een beetje moeilijk om met kinderen over hun gevoelens te praten, maar dit prachtige prentenboek is...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!