Kun je ooit alles achter je laten?

Ondijk/Punt – Barry Smit – Lebowski Publishers– 102 blz.

Barry Smit (1974) is geboren en getogen in Alkmaar. Naast schrijven is hij ook scenarist en campagneadviseur. Eerder was hij tekstschrijver bij een reclamebureau en op het Binnenhof.
Om het nu uit 2013 is zijn prozadebuut en zijn tweede roman Tahrir verscheen in 2015.
Zijn derde en vierde roman zijn in juni 2017 gepubliceerd in één uitgave door Lebowski Publishers: Ondijk/Punt.

Ondijk
Ooit was het dorpje Ondijk een spirituele plek met een levendige kerkgemeenschap. Het geboortedorp van een fotograaf die na een lang verblijf in het buitenland terugkeert naar deze vrome en rustige plek. Maar ook dit vrome dorp heeft de criminaliteit niet buiten kunnen houden.
De verwachting die fotograaf Zee had bij het terugkeren naar zijn geboortedorp moet hij bijstellen, iets dat hem veel moeite kost.

Punt
Deze roman verhaalt over een jonge man die op een dag zeker weet dat hij weg moet. Weg uit de Amsterdamse onderwereld. Hij vertrekt naar zuiden van Frankrijk en in een huis diep verstopt in de bossen wil hij een nieuw leven opbouwen. Maar dit lijkt makkelijker dan het is.

Het dorpje Ondijk en de omgeving zijn beeldend beschreven en is er een goede voorstelling van te maken. Het polderdorpje, het polderlandschap, je ziet het zo voor je. Maar ook in Punt weet de auteur een sfeer neer te zetten die past bij de omgeving waar het zich afspeelt.
Naast die filmische beschrijvingen zijn er diverse kwesties die juist onscherp zijn en om veel overdenking vragen. Het verloop van het verhaal is moeilijk in te schatten of te voorzien wat een boeiend geheel creëert.

De auteur maakt het met deze romans de lezer niet makkelijk. Abrupte wisselingen in tijd of van personage laten het verhaal niet altijd even eenvoudig volgen en soms lijkt er zelfs wat geheimtaal aan te pas komen. Vooral in de eerste roman is het best lastig goed overzicht te houden.
Het is duidelijk dat Smit een zeer eigenzinnige en rauwe schrijfstijl heeft die niet zomaar ergens mee te vergelijken is. Beide romans zijn zo geschreven dat een ieder er zijn eigen interpretatie aan kan geven en dat het op verschillende manieren opgevat kan worden. De grote vraag is: kun je alles ooit echt achter je laten? Of blijft je verleden je altijd achtervolgen?

Wendy Wenning

Andere recensies

De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!