Kun je ooit alles achter je laten?

Ondijk/Punt – Barry Smit – Lebowski Publishers– 102 blz.

Barry Smit (1974) is geboren en getogen in Alkmaar. Naast schrijven is hij ook scenarist en campagneadviseur. Eerder was hij tekstschrijver bij een reclamebureau en op het Binnenhof.
Om het nu uit 2013 is zijn prozadebuut en zijn tweede roman Tahrir verscheen in 2015.
Zijn derde en vierde roman zijn in juni 2017 gepubliceerd in één uitgave door Lebowski Publishers: Ondijk/Punt.

Ondijk
Ooit was het dorpje Ondijk een spirituele plek met een levendige kerkgemeenschap. Het geboortedorp van een fotograaf die na een lang verblijf in het buitenland terugkeert naar deze vrome en rustige plek. Maar ook dit vrome dorp heeft de criminaliteit niet buiten kunnen houden.
De verwachting die fotograaf Zee had bij het terugkeren naar zijn geboortedorp moet hij bijstellen, iets dat hem veel moeite kost.

Punt
Deze roman verhaalt over een jonge man die op een dag zeker weet dat hij weg moet. Weg uit de Amsterdamse onderwereld. Hij vertrekt naar zuiden van Frankrijk en in een huis diep verstopt in de bossen wil hij een nieuw leven opbouwen. Maar dit lijkt makkelijker dan het is.

Het dorpje Ondijk en de omgeving zijn beeldend beschreven en is er een goede voorstelling van te maken. Het polderdorpje, het polderlandschap, je ziet het zo voor je. Maar ook in Punt weet de auteur een sfeer neer te zetten die past bij de omgeving waar het zich afspeelt.
Naast die filmische beschrijvingen zijn er diverse kwesties die juist onscherp zijn en om veel overdenking vragen. Het verloop van het verhaal is moeilijk in te schatten of te voorzien wat een boeiend geheel creëert.

De auteur maakt het met deze romans de lezer niet makkelijk. Abrupte wisselingen in tijd of van personage laten het verhaal niet altijd even eenvoudig volgen en soms lijkt er zelfs wat geheimtaal aan te pas komen. Vooral in de eerste roman is het best lastig goed overzicht te houden.
Het is duidelijk dat Smit een zeer eigenzinnige en rauwe schrijfstijl heeft die niet zomaar ergens mee te vergelijken is. Beide romans zijn zo geschreven dat een ieder er zijn eigen interpretatie aan kan geven en dat het op verschillende manieren opgevat kan worden. De grote vraag is: kun je alles ooit echt achter je laten? Of blijft je verleden je altijd achtervolgen?

Wendy Wenning

Andere recensies

Slimmer dan je denkt – Lotte Stegeman – Luitingh – Sijthoff – 144 blz. Het begin. Er was een tijd, niet lang geleden, dat niemand geloofde dat dieren ook emoties kunnen hebben of slim zijn. Een goed idee om hierover een boek te maken...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken, Non-fictie
| Reageer!
Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. “Er waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!