Wat kun je zelf doen bij kleine en grote rampen?

Spuitende Slagaders en Overstromende Oceanen – Jesse Goossens en Linde Faas – Lemniscaat – 92 blz.

Afgelopen mei was het 150-jarige bestaan van het Rode Kruis in Nederland. Gedurende het hele jaar organiseert het Rode Kruis acties en evenementen. Ter gelegenheid van dit jubileum is ook Spuitende Slagaders en Overstromende Oceanen verschenen, waarvan een deel van de opbrengst van het boek geschonken wordt aan het Rode Kruis.

Jesse Goossens en Linde Faas hadden al eerder samen het succesvolle boek Colafonteinen en Spetterende Waterbommen geschreven en dit boek is in dezelfde stijl gemaakt. In Spuitende Slagaders en Overstromende Oceanen schreef Jesse Goossens een handleiding bij vierendertig grote en kleine rampen, en verzamelde ze heel veel weetjes. Linde Faas is verantwoordelijk voor de spetterende cover en de kleurrijke illustraties.

Het boek gaat van start met een voorwoord van H.K.H. prinses Margriet der Nederlanden en daarna volgen de vier belangrijkste regels van het Rode Kruis die iedereen zou moeten weten:
1.Zorg voor veiligheid.
2.Kijk wat er is gebeurd.
3.Bel 112 indien nodig.
4.Help het slachtoffer!

Met deze regels goed in het hoofd gestampt kunnen we de weg vervolgen langs rampen in en om het huis, grote rampen en rampen ver weg. Leren we hoe je een noodpakket moet maken, een survivalkit, hoe je moet reanimeren, hoeveel botjes er in je lijf zitten en welke het vaakst breken. En bovenal dat je 112 moet bellen… Maar ook hoe je zelf kunt helpen om mensen in rampgebieden ver weg te helpen.

Onze meningen:
Conny: Wat een heerlijk boek! Je blijft kijken, lezen en bladeren. Allereerst is het belangrijk dat iedereen, en zeker ook kinderen een EHBO-basis beheersen. Als ze alleen al weten wat er aan de hand kan zijn, de eerste vier regels in de hand houden en dat ze 112 moeten bellen indien nodig is er al heel wat gewonnen. Verder krijgen de kinderen vaak van alles mee door het nieuws en niet altijd weten ze wat een ramp in kan houden. Door op deze wijze met vrolijke illustraties, leuke weetjes en duidelijke teksten dit aan de kinderen te vertellen bereik je een groot publiek. Ik kan niet anders dan enthousiast zijn over dit boek waar ik ook nog wat weetjes van op heb gestoken.

Felice: De bedoeling van die boek is natuurlijk vooral dat het leerzaam is. En dat is het! Ook als volwassene kun je er genoeg van opsteken. Hoewel het boek uit hoofdstukken bestaat, is het niet echt een verhaal. Het zijn beschrijvingen, tips en leuke weetjes, aangevuld met kleurrijke tekeningen waar je energie van krijgt. Spuitende slagaders en Overstromende Oceanen is wel een boek waar je maar net zin in moet hebben. Maar nuttig is het zeker. Daarbij, dat een deel van opbrengt naar het Rode Kruis gaat is natuurlijk een mooie bijkomstigheid.

Conny Schelvis en Felice Beekhuis

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!