Laatste boek over de kwekerij van zijn vader

De buurjongen – Jan Siebelink – De Bezige Bij – 293 blz.

De buurjongen bestrijkt maar liefst zestig jaar van het leven van Henk Wielheesen, de buurjongen en vriend van Ruben Sievez. Ruben Sievez kennen we o.a. nog van Knielen op een bed violen. Ruben, het alter ego van Jan Siebelink, is de zoon van boom- en bloemenkweker Sieje Sievez, hoofdpersonage uit Siebelinks verfilmde bestseller. Jan Siebelink vond dat nog niet alles verteld was over de kwekerij van zijn vader. Vele malen cirkelde hij al rond het onderwerp. Hij schreef De kwekerij, Het gat in de heg, Margje en nu dus De buurjongen. Na een wat warrig begin, pakt Siebelink het verhaal stevig op en komen we meer te weten over het tragische leven van Henk Wielheesen.

Henk Wielheesen helpt al van jongs af aan in de kwekerij van Sievez. Het is een zwijgzame jongen, maar leergierig. Hij prent alle Latijnse plantennamen in zijn hoofd. Op elfjarige leeftijd verliest hij zijn moeder, die onder een trolleybus komt. Zijn vader gaat samenwonen met Toos Radstake, een vrouw die hij kent van de EHBO. Vader is stukadoor en bemoeit zich amper met zijn zoon. Henk moet niets weten van Toos, die aanvankelijk moeite doet om contact met de jongen te krijgen, maar Henk is zo gesloten als een oester. Komt het door de dood van zijn moeder, of had hij altijd al autistische trekjes? Dat mag de lezer zelf invullen.
Rubens ouders ontfermen zich over de jongen, als blijkt dat het thuis helemaal fout gaat, en zij zorgen ervoor dat hij op een internaat wordt geplaatst dat verbonden is aan de tuinbouwschool. Als Sievez sterft, neemt Henk de kwekerij over.

Henk is al boven de veertig als hij trouwt met serveerster Anna en ze krijgen een dochter, Truusje. Vanaf dat moment hangt er een duistere sfeer over het verhaal. Siebelink zorgt ervoor dat je steeds het gevoel krijgt dat alles volkomen fout zal aflopen met Henk Wielheesen. Henk is stapelgek op zijn dochtertje, misschien wel iets te gek. Zijn gedrag ten opzichte van haar zit op de grens van incest. Het loopt helemaal fout als Henk Truusje op een middag, tijdens een hevig onweer, kwijtraakt. Hij raakt er zo door ontwricht, dat hij enkele maanden moet worden opgenomen in een inrichting. Als hij weer thuiskomt, zijn er gelukkig altijd zijn hanen, die hij opzoekt in het kippenhok. Dat hok is een soort toevluchtsoord voor Henk. Als het leven hem te zwaar of ingewikkeld wordt, trekt hij zich daar in terug. Hij krijgt er ook godsdienstige visioenen, net als Sieje Sievez ze voorheen kreeg. Maar zijn dochter Truusje wil niets meer met haar vader te maken hebben.

In bijna 300 bladzijden beschrijft Siebelink het treurige leven van Henk Wielheesen. Ruben Sievez is al die jaren zijn vriend gebleven. Ook Joop Ruysch, fotograaf en zakenman, steunt Anna en Henk, hoewel daar veel eigenbelang bij zit.
In de epiloog, als Henk is gestorven, trekt dochter Truusje in bij Ruben Sievez, die enkele maanden daarna een beroerte krijgt en overlijdt.
Siebelink kreeg ook een beroerte en overleefde die. Hij kreeg de tijd om dit boek af te maken en te presenteren. Het boek heeft een mooie, meest sobere stijl en vormt een goede afronding van de boeken die zijn gesitueerd rond de boomkwekerij van Jan Siebelinks vader.

Pieter Feller

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. β€œEr waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!