Laatste boek over de kwekerij van zijn vader

De buurjongen โ€“ Jan Siebelink โ€“ De Bezige Bij โ€“ 293 blz.

De buurjongen bestrijkt maar liefst zestig jaar van het leven van Henk Wielheesen, de buurjongen en vriend van Ruben Sievez. Ruben Sievez kennen we o.a. nog van Knielen op een bed violen. Ruben, het alter ego van Jan Siebelink, is de zoon van boom- en bloemenkweker Sieje Sievez, hoofdpersonage uit Siebelinks verfilmde bestseller. Jan Siebelink vond dat nog niet alles verteld was over de kwekerij van zijn vader. Vele malen cirkelde hij al rond het onderwerp. Hij schreef De kwekerij, Het gat in de heg, Margje en nu dus De buurjongen. Na een wat warrig begin, pakt Siebelink het verhaal stevig op en komen we meer te weten over het tragische leven van Henk Wielheesen.

Henk Wielheesen helpt al van jongs af aan in de kwekerij van Sievez. Het is een zwijgzame jongen, maar leergierig. Hij prent alle Latijnse plantennamen in zijn hoofd. Op elfjarige leeftijd verliest hij zijn moeder, die onder een trolleybus komt. Zijn vader gaat samenwonen met Toos Radstake, een vrouw die hij kent van de EHBO. Vader is stukadoor en bemoeit zich amper met zijn zoon. Henk moet niets weten van Toos, die aanvankelijk moeite doet om contact met de jongen te krijgen, maar Henk is zo gesloten als een oester. Komt het door de dood van zijn moeder, of had hij altijd al autistische trekjes? Dat mag de lezer zelf invullen.
Rubens ouders ontfermen zich over de jongen, als blijkt dat het thuis helemaal fout gaat, en zij zorgen ervoor dat hij op een internaat wordt geplaatst dat verbonden is aan de tuinbouwschool. Als Sievez sterft, neemt Henk de kwekerij over.

Henk is al boven de veertig als hij trouwt met serveerster Anna en ze krijgen een dochter, Truusje. Vanaf dat moment hangt er een duistere sfeer over het verhaal. Siebelink zorgt ervoor dat je steeds het gevoel krijgt dat alles volkomen fout zal aflopen met Henk Wielheesen. Henk is stapelgek op zijn dochtertje, misschien wel iets te gek. Zijn gedrag ten opzichte van haar zit op de grens van incest. Het loopt helemaal fout als Henk Truusje op een middag, tijdens een hevig onweer, kwijtraakt. Hij raakt er zo door ontwricht, dat hij enkele maanden moet worden opgenomen in een inrichting. Als hij weer thuiskomt, zijn er gelukkig altijd zijn hanen, die hij opzoekt in het kippenhok. Dat hok is een soort toevluchtsoord voor Henk. Als het leven hem te zwaar of ingewikkeld wordt, trekt hij zich daar in terug. Hij krijgt er ook godsdienstige visioenen, net als Sieje Sievez ze voorheen kreeg. Maar zijn dochter Truusje wil niets meer met haar vader te maken hebben.

In bijna 300 bladzijden beschrijft Siebelink het treurige leven van Henk Wielheesen. Ruben Sievez is al die jaren zijn vriend gebleven. Ook Joop Ruysch, fotograaf en zakenman, steunt Anna en Henk, hoewel daar veel eigenbelang bij zit.
In de epiloog, als Henk is gestorven, trekt dochter Truusje in bij Ruben Sievez, die enkele maanden daarna een beroerte krijgt en overlijdt.
Siebelink kreeg ook een beroerte en overleefde die. Hij kreeg de tijd om dit boek af te maken en te presenteren. Het boek heeft een mooie, meest sobere stijl en vormt een goede afronding van de boeken die zijn gesitueerd rond de boomkwekerij van Jan Siebelinks vader.

Pieter Feller

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland โ€“ Jan Brokken โ€“ Atlas Contact โ€“ 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjรคrbo, Johanna Lindbรคck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!