Laborant wordt getrainde politieagent in zaak om ontvoering en nepmedicijnen

Complot Sebastiaan – Jack Molenaar – Ellessy – 285 blz.

Complot-SebastiaanJack Molenaar is geboren in Schagen, Noord-Holland, en woont nu in Akkrum, Friesland. Hij heeft in zijn carrière verschillende functies bekleed, maar schrijven is altijd onderdeel geweest van zijn leven als mens en manager. Sinds 2004 schrijft hij als freelanceredacteur voor diverse bladen. Tot op de dag vandaag doet hij dit met veel plezier. De thriller Complot Sebastiaan is zijn debuut.

In het leven van Ton Veltman verliep altijd alles op rolletjes: hij heeft een goede baan en een goed huwelijk met Nicole de Boer. Maar alles wordt anders wanneer Nicole zwanger wordt. Ze is neerslachtig en noemt haar ongeboren kind alvast Sebastiaan.

Een paar maanden later, als het kind is geboren, verdwijnen ze plotseling. Buurman Luc schakelt rechercheur Jessica Block in van een bijzonder politieteam. Samen met Ton gaat ze op jacht naar de ontvoerders van Nicole en Sebastiaan. Ze vinden een boerderij in Friesland waar Nicole een korte tijd is vastgehouden, maar ze komen net te laat. Naarmate hun zoektocht vordert worden de omstandigheden grimmiger. Ton wordt in Zwitserland gearresteerd, overleeft verschillende moordaanslagen en ontdekt dan in Basel een geheime locatie waar proeven met namaakmedicijnen zijn uitgevoerd. Kan hij zijn vrouw en kind op tijd terugvinden? En wie spant er allemaal samen tegen hem?

Interessant is het onderwerp dat de auteur onder de loep neemt: de handel in illegale medicijnen. Complot Sebastiaan begint met een ontvoering, maar er blijkt veel meer aan de hand. Aan de hand van een persoonlijke drama wordt een actueel onderwerp aan de kaak gesteld.

Na de verdwijning van Nicole en Sebastiaan wordt een bijzonder politieteam (NMB) ingeschakeld. De NMB is een nog geheimere geheime dienst van de AIVD in Nederland. Ze werken efficiënter dan alle andere politieorganisaties vanwege hun professionele personeel en hun contacten over de hele wereld. Ton Veltman werkt samen met hoofdrechercheur Jessica Block om de zaak rond zijn vrouw Nicole en zoon op te lossen. Hij krijgt zoveel vrijheid en taken dat het soms lijkt alsof hij zelf voor de NMB werkt in plaats van slachtoffer is van een misdrijf. Maar de NMB heeft hem nodig om de zaak op te lossen omdat hij regelmatig berichten doorkrijgt van Nicole die speciale gaven heeft.

In het boek laat Molenaar alle personages op één of andere manier samenkomen. Iedereen staat met elkaar in verband. Is dit toeval of een complot? En wie zijn vrienden van elkaar en wie juist niet?
Complot Sebastiaan bestaat uit korte hoofdstukken van vaak maar één of twee bladzijden, waardoor de auteur steeds van perspectief kan wisselen. Alle personages komen daardoor aan het woord, waardoor je als lezer alle kanten van de zaak kunt beleven. Je ziet alle gebeurtenissen, en je mist niks. Het boek leest om die reden dan ook lekker door. Een ware pageturner.

Eén ding maakte me nieuwsgierig. De boerderij waar Nicole werd vastgehouden stond een in plaatsje met voor niet-Friezen een onuitspreekbare naam. Welke plaats?

Felice Beekhuis

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!