Lachen om de verschillen tussen mannen en vrouwen

Het Man/Vrouw boek – Gebruiksaanwijzing voor hem en haar – Tiny Fisscher en Willem Ritstier – Kosmos – 151 blz.

Het Man Vrouw boekDit is niet het eerste boek dat ingaat op de verschillen tussen mannen en vrouwen en het zal ook wel niet het laatste zijn. In acht korte hoofdstukken gaan samenstellers Tiny Fisscher en Willem Ritstier op een humoristische manier in op de relatie tussen mannen en vrouwen. Communicatie, Vrouwen zijn dommer dan mannen, Het zijn zeker de hormonen, De weg kwijt, Ik heb al een broek, De tranenfabriek, Net als in de film en Do’s en Don’ts.

Fisscher verzorgde de tekst. Ze heeft een losse, grappige vertelstijl en veel relativeringsvermogen. De dingen liggen helemaal niet zo zwart wit. Ze geeft meteen al aan dat er nogal wat gradaties zijn in zowel mannen als vrouwen. Je hebt heel mannelijke mannen, de macho’s en de vrouwelijke mannen, de softies en alles wat daar tussenin zit. Bij de vrouwen heb je de supervrouwelijke vrouw en aan het andere uiteinde van het spectrum een type dat tegen het mannelijke aan zit, laten we zeggen de Kenau.

“Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus” is intussen een gevleugelde uitdrukking geworden. Als we Fisscher en Ritstier mogen geloven, houden vrouwen van een Mars en mannen van hun penis. We kunnen dat al afleiden uit de cartoon op de cover en in het boek wordt daar nog verder ingegaan. Uiteraard wordt het verschil in seksbeleving breed uitgemeten, want seks verkoopt.

Onder het kopje Seks voor mannen, lezen we: “Voor mannen is seks naar buiten gericht(zaad). Zaad is altijd beschikbaar. Over het algemeen is seks voor mannen vanzelfsprekender dan voor vrouwen. Seksuele opwinding is voor het blote oog waarneembaar en seks is meer op prestatie gericht dan op intimiteit en ervaringen delen.”
Bij twee zinnen zet ik een vraagteken. “Zaad is altijd beschikbaar.” Dat is wel een heel stellige bewering. Alsof mannen overal en te allen tijde wel willen en zouden kunnen. Uit de laatst geciteerde zin zou blijken dat de man minder opheeft met intimiteit en het delen van ervaringen. Ja, de vrouw wil meer intimiteit waaruit seks kan voortvloeien, maar dat “ervaringen delen” snap ik niet.
Deelt de vrouw haar seksuele ervaringen met anderen? Met haar man of haar vriendinnen? Mannen doen dat ook en dan vaak op een opschepperige manier.

Ook zo’n verschilletje is, dat veel mannen goed kaart kunnen lezen en vrouwen niet. Maar er zijn genoeg mannen die dat niet kunnen en die naast zich een vrouw hebben die hen de weg moet wijzen. Misschien wel letterlijk en figuurlijk. Het letterlijke probleem is al haast de wereld uit, omdat bijna iedereen tegenwoordig zijn weg vindt met zijn gsm of de navigatie in de auto. Weer een probleem, en dus een ruzie minder.

Een groot conflictpunt blijft uiteraard het winkelen, wat tegenwoordig “funshoppen” heet en waar menige een hobby van heeft gemaakt. Het in en uit sjokken van winkels op zoek naar die ene blouse of dat ene leuke paar schoenen waar ze zo naar verlangt. Als een man op zo’n tocht mee moet, haakt hij vaak af en blijft hij verveeld op straat staan wachten, totdat de vrouw eindelijk geen besluit heeft genomen en hem meesleurt naar de volgende boetiek.

Willem Ritstier bracht niet alleen ideeën in, maar verzorgde ook de komische illustraties. Er valt gelukkig veel te lachen, want Het Man/Vrouw boek is een luchtig boekje. Je kunt het elkaar cadeau geven en dan ruzie gaan maken over wat er wel en niet klopt aan de redenaties van Fisscher en Ritstier. Om het bij te leggen ga je fijn samen chocolade eten in bed en daarna kun je altijd nog… gaan slapen.

Pieter Feller

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning – Zanib Mian – Vertaling: Najiba Abdellaoui – Illustraties: Kyan Cheng – Volt – 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eén waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood – Ewoud Sanders – Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!