Läckberg terug op het oude nest

Koekoeksjong – Camilla Läckberg – Vertaling: Ron Bezemer – The house of books – 443 blz.

De fans van Camilla Läckberg hebben lang moeten wachten op dit elfde deel van de populaire Fjällbacka serie. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 3 miljoen boeken verkocht. In 2017 verscheen de laatste, Heks. Ik denk dat ze toen even genoeg had van Erica Falck, beroemd schrijfster van misdaadromans en echtgenoot Patrik Hedström, werkzaam bij de politie. Samen met Henrik Fexeus schrijft ze een trilogie waar inmiddels twee delen van zijn verschenen, Box in 2021 en Cultus in 2022.

Maar gelukkig is er nu dus Koekoeksjong en ook al zit er zes jaar tussen de delen, je wordt gelijk in het verhaal getrokken. Alle bekende personages komen voorbij. Misschien wat lastig voor lezers die voor het eerst met deze serie kennismaken, hoewel ze ook los van elkaar goed te lezen zijn.

Het verhaal begint met de viering van het gouden huwelijksfeest van Henning en Elisabeth Bauer. Elisabeth is eigenaar van een grote uitgeverij en Henning een beroemd schrijver die op de nominatie staat voor de Nobelprijs voor literatuur.

Ook Erica en Patrik zijn hiervoor uitgenodigd. Het is een enorm feest met veel gasten, echter hun beste vriend Rolf Stenklo een beroemde fotograaf, is er niet bij. Hij zou te druk zijn met de laatste voorbereidingen van een expositie die een paar dagen later geopend wordt.

De volgende morgen vindt de werkster Stenklo dood in zijn galerie, vermoord met een spijkerpistool. Als ook Henning Bauer wordt aangevallen op het eiland waar hij zijn tiende boek schrijft, storten Patrik en collega’s van het politiebureau van Tanumshede zich op beide zaken.

Op papier is Bertil Mellberg de chef van het politiekorps, maar veel meer dan het geven van persconferenties doet hij niet, gelukkig maar, want Patrik is een uitstekende leider.

Ondertussen is Erica op zoek naar een onderwerp voor haar volgende boek. Ze heeft op het feest een verhaal gehoord over de moord op een transgender vrouw, Lola en haar dochtertje Pytte in de jaren 80. Er is nooit een dader gevonden en Erica besluit zich in deze zaak te verdiepen.

Ze komt er al snel achter dat Lola en de Bauers bevriend waren. Met nog een paar vrienden, Rolf, Ole en Susanna hadden ze een club; Blanche. Hier trad Lola elke avond op en ze was een populaire en geliefde verschijning. Het boek wisselt regelmatig van perspectief, van het heden naar de jaren tachtig waar we het verhaal van Lola en Pytte lezen. Een heel goed en boeiend verhaal waarin je langzaam de verbanden tussen nu en toen begint te zien en te snappen.

Wat gebeurden er voor geheimzinnige dingen in de club en wie was die man in Lola’s leven? En wat voor geheim van Ole moest er verborgen blijven? Erica reist naar Stockholm op zoek naar mensen die haar meer over Lola kunnen vertellen. Terwijl zij in Stockholm verblijft, gebeurt er iets verschrikkelijks, Peter, de zoon van Henning en Elisabeth, wordt samen met zijn twee zoontjes vermoord gevonden in bed. Ze zijn met pistoolschoten om het leven gebracht en het is een enorm bloedbad. Hebben de dood van Rolf, de aanslag op Henning en de moord op Peter en zijn zoontjes met elkaar te maken, en zo ja hoe dan? Heeft Rickard, de broer van Peter, er iets mee van doen?

Het is weer als vanouds enorm spannend en je wilt alleen maar doorlezen. Het plot zit prima in elkaar, heel verrassend en pas op de laatste bladzijde weet je hoe het zit.

Jammer dat er een paar slordigheidjes in zitten, twee keer worden personages met elkaar verwisseld en zinnen lopen niet altijd even soepel. Maar Koekoeksjong was het wachten meer dan waard. Een zeer geslaagde thriller, kom maar op met deel 12!

Nelleke Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!