Leerzaam allegaartje

 

77 superslimme dingen die je moet weten over mijn en jouw thuis – Mathilda Masters – Illustraties Louize Perdieus – 105 blz.

Mathilda Masters heeft al heel wat leuke, superslimme boeken geschreven over allerlei onderwerpen, meestal is het aantal 321, maar deze keer zijn het 77 weetjes. Dit boek gaat dus niet over huis, maar over thuis, een subtiel verschil. Waar voel jij je het meeste thuis? In je eigen land? In je eigen kamer of je boomhut? Iedereen denkt daar anders over. Het getal 77 is natuurlijk niet voor niets gekozen. Het zijn twee zevens, en zeven is in de meeste culturen een magisch getal. Het kan zowel geluk als ongeluk brengen, “Extra weetje: Tijdens de Tweede Wereldoorlog was 77 een wachtwoord om de grens van Zweden over te komen.’’ Voor niet-Zweden is het Zweedse woord voor 77 bijna niet uit te spreken en zo konden grenswachten de Zweden van de Duitsers en Noren onderscheiden.

Soms zijn de verbanden met het onderwerp ‘thuis’ niet meteen duidelijk, zoals bij het tweede item. Dat gaat over de langste mensen ter wereld. Toevallig zijn Nederlandse mannen gemiddeld het langst. Wordt het vaderland (thuisland) bedoeld? Zijn in Nederland de plafonds of de deurkozijnen hoger dan in andere landen? De bedden langer? Masters vertelt het niet.

Bij onderwerpen als eetgewoontes en persoonlijke hygiëne ligt het verband met ‘thuis’ wel voor de hand. Er komen diverse woonvormen aan bod, zoals de iglo en de joert, maar er worden er ook veel niet genoemd. Dat komt natuurlijk door de zelf opgelegde beperking van 77 onderwerpen. Vaste illustratrice Louize Perdieus houdt zich strak aan de onderwerpen wat haar illustraties betreft. Bij een item over spinnen tekent ze een spin, bij een item over nieuwjaar tekent ze vuurwerk. Veel leuke, speelse illustraties, zoals bij item 26 ‘Spelen is nergens voor nodig’. Bij nummer 72 over bijzondere hotels tekent ze een haai, terwijl het onderwaterhotel waarover Masters vertelt, zich in het Zweedse Mälarmeer bevindt en haaien komen daar echt niet voor. Vast een speels grapje.

Voor kinderen en ook volwassenen die wel eens meedoen aan een (pub)quiz of een bordspel met vragen is dit boek een leuke verzameling weetjes. Het is mooi geïllustreerd en iedereen steekt er wat van op, maar er had in de onderwerpen wel iets meer lijn aangebracht mogen worden.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!