Leerzaam allegaartje

 

77 superslimme dingen die je moet weten over mijn en jouw thuis – Mathilda Masters – Illustraties Louize Perdieus – 105 blz.

Mathilda Masters heeft al heel wat leuke, superslimme boeken geschreven over allerlei onderwerpen, meestal is het aantal 321, maar deze keer zijn het 77 weetjes. Dit boek gaat dus niet over huis, maar over thuis, een subtiel verschil. Waar voel jij je het meeste thuis? In je eigen land? In je eigen kamer of je boomhut? Iedereen denkt daar anders over. Het getal 77 is natuurlijk niet voor niets gekozen. Het zijn twee zevens, en zeven is in de meeste culturen een magisch getal. Het kan zowel geluk als ongeluk brengen, “Extra weetje: Tijdens de Tweede Wereldoorlog was 77 een wachtwoord om de grens van Zweden over te komen.’’ Voor niet-Zweden is het Zweedse woord voor 77 bijna niet uit te spreken en zo konden grenswachten de Zweden van de Duitsers en Noren onderscheiden.

Soms zijn de verbanden met het onderwerp ‘thuis’ niet meteen duidelijk, zoals bij het tweede item. Dat gaat over de langste mensen ter wereld. Toevallig zijn Nederlandse mannen gemiddeld het langst. Wordt het vaderland (thuisland) bedoeld? Zijn in Nederland de plafonds of de deurkozijnen hoger dan in andere landen? De bedden langer? Masters vertelt het niet.

Bij onderwerpen als eetgewoontes en persoonlijke hygiëne ligt het verband met ‘thuis’ wel voor de hand. Er komen diverse woonvormen aan bod, zoals de iglo en de joert, maar er worden er ook veel niet genoemd. Dat komt natuurlijk door de zelf opgelegde beperking van 77 onderwerpen. Vaste illustratrice Louize Perdieus houdt zich strak aan de onderwerpen wat haar illustraties betreft. Bij een item over spinnen tekent ze een spin, bij een item over nieuwjaar tekent ze vuurwerk. Veel leuke, speelse illustraties, zoals bij item 26 ‘Spelen is nergens voor nodig’. Bij nummer 72 over bijzondere hotels tekent ze een haai, terwijl het onderwaterhotel waarover Masters vertelt, zich in het Zweedse Mälarmeer bevindt en haaien komen daar echt niet voor. Vast een speels grapje.

Voor kinderen en ook volwassenen die wel eens meedoen aan een (pub)quiz of een bordspel met vragen is dit boek een leuke verzameling weetjes. Het is mooi geïllustreerd en iedereen steekt er wat van op, maar er had in de onderwerpen wel iets meer lijn aangebracht mogen worden.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!