Leerzaam prentenboek, zeker ook voor volwassenen

Dromen van Vrijheid – Amnesty International – Vertaald door Jeroen Hoogerwerf – Levendig Uitgeverij – 48 blz.

dromen van vrijheidVrijheid van meningsuiting… Vrijheid om jezelf te zijn… Vrijheid om het verschil te maken… Vrijheid door onderwijs… Vrijheid om kind te zijn!

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is misschien wel de belangrijkste tekst ter wereld. Universeel betekent dat het geldig is voor iedereen, altijd en overal. De mensenrechten zeggen dat iedereen gelijke rechten heeft. Het maakt niet uit wat voor huidskleur je hebt, of je nu man of vrouw, volwassene of kind bent.

De organisatie Amnesty International strijdt hiervoor. Mensen die om hun mening in de gevangenis zijn gekomen, moeten meteen worden vrijgelaten. Marteling en de doodstraf moeten uit de wereld verdwijnen. Vluchtelingen moeten bescherming krijgen. En iedereen heeft recht op onderwijs. Amnesty International wil met dit boek mensen motiveren om zich ook in te zetten voor deze universele mensenrechten. Iedereen kan een verschil maken, ook jij!

“Om iets groots te verwezenlijken moet je niet alleen dromen, maar ook doen.”
Anatole France

Grootheden als Nelson Mandela, de Dalai Lama of Aung San Suu Kyi en minstens net zo bijzondere nieuwkomers als Malala Yousafzai delen in Dromen van Vrijheid hun dromen over vrijheid met woorden. Iedere quote is van grote betekenis, en zegt iets moois over de wereld en over het recht op vrijheid.

“De enige echte gevangenis is angst, en de enige echte vrijheid is vrij zijn van angst. Je moet je nooit door je angst laten weerhouden om dat te doen waarvan je weet dat het goed is.”
Aung San Suu Kyi

Alle zeventien citaten worden begeleid door een tekening, ter grote van twee volle pagina’s. Uiteraard is de ene illustratie mooier dan de andere, maar de twintig meewerkende kunstenaars van over de hele wereld hebben hun ziel en zaligheid in de afbeeldingen gelegd. Iedereen heeft zijn of haar eigen stijl en geeft daarmee de beroemde uitspraken kleur.

Dromen van vrijheid is een mooi prentenboek, maar lijkt voornamelijk te zijn bedoeld voor volwassenen. Kinderen kunnen er wel iets van leren, maar het zijn vooral de volwassenen die in actie moeten komen om hun eigen vrijheid en dat van hun kinderen te beschermen.

Tenslotte volgt het nog één tip: laat kinderen die net op school leren lezen en schrijven dit boek niet zelf bekijken. De omgekeerde N’en zijn voor hen waarschijnlijk zeer verwarrend. Het is al een lastige letter om te schrijven, en als het dan in boeken ook nog verkeerd wordt gedaan, lijkt het een onmogelijke taak. Waar de omgekeerde N voor volwassenen alleen irritant is, kan dit het voor kinderen echt lastig maken.

Deze poging om het boek een kinderlijke uitstraling is eigenlijk het enige kritiekpuntje dat ik heb kunnen vinden voor Dromen van Vrijheid. Maar verder is dit prentenboek zeker een aanrader om in je boekenkast te zetten. Daarbij gaat ook nog eens een – niet geheel onbelangirjk – deel van de opbrengt van dit boek naar Amnesty International Nederland. Dit boek kopen is dus jezelf een plezier doen, maar ook gelijk een steentje bijdragen in het naleven van mensenrechten over de hele wereld.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De Baptisten – Nyk de Vries – De Arbeiderspers – 342 blz. Nyk de Vries (1971), is schrijver, dichter en performer. Hij woont in Amsterdam, maar groeide op in Noordbergum, een arbeidersdorp in noordoost Friesland. Met zijn roman Renger won hij in 2016 de...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Alma – Judith de Graaf – de Brouwerij | Brainbooks – 248 blz. Alma is getrouwd met Wilfred. Zij zijn de ouders van Jonas en Xander. Jonas weigert nog langer naar school te gaan en brengt zijn tijd door op zolder met gamen, blowen...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Ik wil een walrus – Katrien Benaets – De Vier Windstreken – 32 blz. Een vraag die bijna elke ouder ooit van zijn kind zal krijgen is: ‘Papa, mama, mag ik een huisdier.’ Meestal zal dat een cavia, een konijn, een hamster of een...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!