“Lees de gedichten van Slauerhoff”

Marlies - F02Marlies Verhelst(Vlaardingen 1969) won in 2006 een door de Libelle uitgeschreven verhalenwedstrijd. Toen haar verhaal Bekeken en bezweken in het blad gepubliceerd werd, kreeg ze de smaak van het schrijven pas echt goed te pakken. Sinds die tijd zijn er verhalen en columns verschenen in dagblad De Pers, het tijdschrift Heleen(eenmalige uitgave van Heleen van Royen) en het tijdschrift Hollands Diep.
Ze debuteerde in 2009 bij educatieve uitgeverij Delubas met een historisch boek voor de reeks Terugblikken. Inmiddels heeft zij twaalf boeken op haar naam staan. De bekendste titel van haar is Feestmaal voor de koning, dat dit jaar verscheen bij uitgeverij Lemniscaat en waar op 1 november 2014 een tactiele versie van verschijnt voor blinde en slechtziende kinderen.

Uit wat voor gezin kom je? Werd er veel gelezen?

Ik ben opgegroeid in Vlaardingen. Mijn ouders, die beiden nog leven, zaten allebei in het onderwijs. Mijn vader gaf Frans en Nederlands op een middelbare school en mijn moeder was leerkracht textiele werkvormen en handvaardigheid. Ik heb twee jongere broers. Mijn ouders hebben de kinderen altijd voorgelezen, maar in huis waren gek genoeg niet veel boeken. We gingen altijd met grote regelmaat naar de bibliotheek.

Las je graag en welke boeken staan je nog bij?

Ik lees heel graag. Als kind deed ik dat ook al. De boeken over De Vijf van Enid Blyton waren favoriet. Mijn liefde voor die boeken ging zelfs zo ver, dat ik de verhalen naspeelde. Dat klinkt spectaculairder dan het is. Het kwam er eigenlijk alleen op neer dat ik allerlei blikjes vis en verpakkingen cake uit de keukenkastjes haalde en die in een hoek in de woonkamer legde. Wat werd er in die boeken veel en vaak gegeten: sandwiches, cakes en altijd en overal kwamen blikjes sardines of makreel tevoorschijn. En een van de jongens in het boek had gelukkig een handig zakmes met blikopener.

Op welke leeftijd schreef je je eerste verhaaltje of gedichtje en waar ging het over?

Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik schreef als kind eigenlijk geen verhaaltjes. Ik had wel dagboeken. Stapels.

Je hebt veel voor Delubas, een educatieve uitgeverij, geschreven. Hoe kwam je daar terecht?

Aanvankelijk deed ik mee aan een manuscriptenwedstrijd van Borre Educatief (toen nog Pica Eduactief), een uitgeverij die De Gestreepte Boekjes uitgeeft. Mijn manuscript werd niet gekozen. Een bevriende collega-schrijfster adviseerde me om mijn verhaal naar Delubas op te sturen. Dat deed ik, en uitgever Dick Loeve reageerde enthousiast. ‘Een leuk verhaal, maar we zoeken eigenlijk nog iemand voor een samenleesboek. Zou je zo’n boek willen schrijven?’ Dat deed ik. Daarna volgden nog meer boeken voor deze uitgeverij, waaronder een paar delen voor de historische reeks Terugblikken en de serie Spannend.

Doe je nog ander werk naast het schrijven?

Ik geef twee dagen les op een middelbare school. Vroeger had ik een volle baan in het onderwijs, maar na de geboorte van mijn zoon heb ik het lesgeven beperkt tot drie dagen. Nu ik het heel druk heb met schrijven en het geven van optredens en gastlessen rond mijn eigen boeken, sta ik nog maar twee dagen voor de klas. Ik hoop natuurlijk dat mijn boeken zo succesvol worden dat mijn werk alleen nog maar bestaat uit schrijven en het verzorgen van gastlessen en optredens.

Feestmaal voor de koning is je eerste prentenboek bij een ‘gewone’ uitgeverij. Hoe kwam dat boek tot stand?

Ik wilde al langere tijd een prentenboek schrijven. Ik bezocht altijd al via Schrijvers School Samenleving basisschoolklassen, maar ik had niet echt een boek dat zich richtte op kinderen uit de groepen 1 en 2. Ik had eens een afbeelding gezien van een prins die zich verstopte in de mond van een paard. Op die prent zag je een opengesperde mond met achter een kies een miniatuurprins. Vooral die open paardenmond fascineerde me. Er ontstond een idee. Aanvankelijk situeerde ik mijn verhaal op een boerderij. De boer was jarig en alle dieren bereidden een feestmaal voor. De boer zou dit keer niet zijn vee verzorgen, maar hij zou die dag zelf een keer verwend worden. Ik stuitte direct al op het probleem dat veel dieren op de boerderij hetzelfde eten: gras of mais. Ik wilde juist dat elk dier uit het boek iets ‘unieks’ at, iets wat niet elk dier at. Toen koos ik voor de Afrikaanse jungle met een ruime keuze aan dieren. En de boer werd Koning Leeuw.

Als je bij een uitgever begint, willen ze vast meer boeken van je. Wat staat er op stapel en voor welke leeftijd?

Nu de Kinderboekenweek voorbij is, komt er weer ruimte in mijn hoofd voor een nieuw boek. Ik wil graag een nieuw prentenboek maken.

Je hebt net de Kinderboekenweek achter de rug. Wat heb je gedaan tijdens je optredens?

Ik heb ontzettend veel opgetreden op basisscholen en in boekhandels. De meeste optredens waren rond Feestmaal voor de koning. Met een koffer vol spullen trok ik het land door. Ik las het verhaal uiteraard voor, maar ik deed dat zo dat er veel ruimte was voor interactiviteit. Muzikant Jaco van der Steen heeft bij de tactiele uitgave van het boek (het braille- en voelboek voor blinden en slechtzienden) een paar liedjes gemaakt. Daar was ik enorm blij mee. Het was leuk om met de kleuters het Feestmaallied te zingen en om de kinderen mee te laten bewegen op de muziek. Uiteraard ontbrak een pannetje ook niet in mijn koffer: daarin zat al het eten dat de diverse dieren aten. Via een raadselspelletje ging ik met de kinderen na wat welk dier tussen zijn kiezen had. Ik was steeds met allerlei voorwerpen in de weer, maar het boek en de taal stonden altijd centraal.

Wil je vijf favoriete boeken noemen die je anderen kunt aanraden?

Het lijfboek van Bette Westra is een ontzettend grappig boek vol gedichtjes en tekeningen over het menselijk lichaam. Mijn zoon van zeven bladert het al een paar jaar door en nu leest hij er zelf veel gedichtjes uit.
Mijn man en ik lezen de serie over De piraten van hiernaast van Reggie Naus voor aan onze zoon Berend. De serie is erg leuk geschreven: vol spanning en humor en met leuke tekeningen van Mark Janssen. Geweldige voorleesboeken, waarvan ik verwacht dat mijn zoon ze over een jaar zelf allemaal weer gaat lezen.
Een weeffout in onze sterren van John Green: er is al veel over het boek geschreven. Ik vond het een prachtig en ontroerend boek over het leven, de vriendschap en de dood. Een mustread voor iedereen vanaf veertien jaar. De verfilming vond ik overigens ook heel mooi.
Ik houd erg van de gedichten van Jan Jacob Slauerhoff. Ik heb zijn Verzamelde gedichten. Als er ook maar een lezer van dit interview is, die een gedicht van Slauerhoff gaat opzoeken, dan is dat winst! Praktisch zijn hele poëtische oeuvre gaat over de onrust die hij in zijn leven als scheepsarts voelt. Is hij op land, dan verlangt hij naar zee. Is hij op zee, dan voelt hij ‘het trekken als een eb naar ’t verre, vaste, bruine land…’ Die onrust die hij beschrijft, spreekt mij enorm aan. Ik herken me daar wel deels in. Als ik vrij ben, wil ik graag weg: de natuur in, op reis, maar ik zou nooit altijd ‘onderweg willen zijn’. Ben ik ergens een week of twee, dan vind ik dat weer lang genoeg, dan geniet ik van de thuiskomst: mijn werkplek, het eigen bed.
Tot slot noem ik knisper-, bad- en wandelwagenboekjes. Het is zo belangrijk dat er boeken zijn in elk gezin en dat ouders al met voorlezen beginnen als hun kind nog heel jong is. Het ontwikkelen van liefde voor taal en lezen begint in je jeugd. Toen ik onlangs om half tien naar boven liep en het licht op de kamer van mijn zoon uit wilde doen, lag hij nog te lezen. ‘Het is al laat,’ zei ik neutraal. Hij vroeg niets, maar zei slechts drie woorden. ‘Nog twee bladzijden.’ De liefde voor lezen zit er in. Daar ben ik heel blij om.

Wil je nog meer weten over Marlies Verhelst, bekijk dan haar website, volg haar op Facebook of op Twitter.

Vragen: Pieter Feller

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!