Leesvoer voor Koning van Katoren-liefhebbers!

Koken voor de keizer – Marloes Morshuis – Lemniscaat – 215 blz.

Koken voor de keizerVoor alle lekkerbekjes! Of eigenlijk voor iedereen die van een goed geschreven spannend boek houdt!

Ergens ter hoogte van pagina veertig in Koken voor de keizer liep het water me in de mond. Dit boek brengt je zeer in de verleiding om te gaan koken. En dan is het niet eens een kookboek, maar een kinderboek voor circa tien jaar en ouder. Uiteindelijk vertrek je niet naar de keuken, want het boek is veel te spannend om weg te leggen. Liever lekkere trek dan wegleggen.

Het is rond pagina veertig de mangomousse met chocoladerotsen die Mick als eerste opdracht voor de keizer maakt. Mick leeft op het eiland Minelotte, waar keizer Linus aan de macht is. Een wrede keizer die nietsnutten en lastpakken verbant naar de Witte Rots.
Mick wordt opgepakt, maar hij krijgt een keuze; gevoerd worden aan de haaien of zeven dagen koken voor de keizer. En daarna alsnog gevoerd worden aan de haaien, als de keizer zijn eten niet lustte. Die kans is heel groot, want de keizer lust alleen witte broodjes met suiker.

Mick gaat, met hulp van zijn zusje Lori en vrienden Remo en Pieke, de uitdaging aan. Zal het hem lukken om zeven gerechten te maken die de keizer lekker vindt en daarmee zijn ouders en alle andere gevangenen van de Witte Rots te bevrijden?

Moed, vriendschap en doorzettingsvermogen zijn belangrijk thema’s in dit prachtige boek. Gecombineerd met de spanning en fantasie die nauw aan de werkelijkheid aansluit, deed het me tijdens het lezen denken aan de Koning van Katoren van Jan Terlouw. Wat mij betreft mag dit net zo’n klassieker worden.
Personages, en de omgeving waar het zich afspeelt zijn precies voldoende uitgewerkt om zelf een eigen beeld van Minelotte te vormen. Er zitten meerdere spanningsbogen in, maar de vraag of het hem lukt blijft continu bestaan. En dan heb je nog de raadselachtige Ari en Kokkie, twee zonderlingen die Mick helpen. Maar wie zijn het eigenlijk?

Achterin het boek zijn gelukkig de recepten van Micks gerechten opgenomen, zodat je uiteindelijk tóch de keuken in kunt om aan de slag te gaan. Graved Lax, die lijkt me vooral heel bijzonder!

Het is dat ik weet dat Marloes Morshuis hiermee debuteert, anders had ik het niet zomaar voor waar aangenomen. Koken voor de keizer is een steengoed debuut!

Nelly Hofman

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!