Lekker boekje voor middelbare scholieren

Zomerhitte – Jan Wolkers – Boekenweekgeschenk 2005 – 92 blz.

Het Boekenweekgeschenk van 2005, Zomerhitte, de laatste ‘roman’ van Jan Wolkers, gaat over een natuurfotograaf die foto’s moet maken op een Waddeneiland. Hij heeft er een huisje gehuurd bij een boer en trekt regelmatig de natuur in om vogels en planten te fotograferen. Op een dag kijkt hij vanaf een duin naar het naaktstrand en ziet Kathleen een jonge vrouw die zijn aandacht trekt. Hij hoort van haar dat ze geschiedenis heeft gestudeerd, maar dat ze nu achter de bar staat in een discotheek op het eiland om wat geld te verdienen. Het blijkt dat ze haar verdiensten nogal uitbreidt met criminele activiteiten, die ik niet zal onthullen om niet teveel van het verhaal weg te geven.

De fotograaf is gefascineerd door haar verschijning en maakt een foto van haar. ’s Avonds zoekt hij haar op in de discotheek, maar praten doen ze niet. Als de discotheek sluit, vertrekt Kathleen in gezelschap van een ‘tanige, oude man’.
De fotograaf ontmoet diezelfde avond een man die twintig jaar als butler heeft gewerkt voor een oudere dame en nu renteniert. Deze man ontwikkelt zich tot een levenswijze adviseur en vriend. De tanige, oude man heeft een jongere man in dienst die ook een belangrijke rol zal spelen.

De fotograaf, Kathleen, de ex-butler, de tanige oude man en zijn jonge handlanger zijn de vijf hoofdpersonen in deze roman/novelle.
Jan Wolkers is weer ouderwets op dreef met zijn favoriete onderwerpen, seks, dood, natuur, noodlot, kunst, religie en geweld. Zijn natuur- en seksbeschrijvingen zijn onnavolgbaar en typisch Wolkeriaans. Het boek begint zo: ’Aan het strand vind je soms een door de vloed achtergelaten aantal voorwerpen dat zo perfect van compositie en kleur is dat je onwillekeurig opkijkt of je in de verte niet de schim van Kandinsky ziet wegschuifelen.’ Je hoort het hem zeggen.
Deze zin is ook van toepassing op Zomerhitte. In dit boek vind je personages die zo perfect passen in de compositie van het verhaal, dat je ziet dat een meesterschrijver er de hand in heeft. Het bevat ook nog wat thrillerachtige elementen en Wolkers taal is altijd verrassend en bloemrijk. Nooit is er voor de lezer een saai moment.

Voor middelbare scholieren is het boek heel handig op de lijst. Het zijn 92 bladzijden lekker leesbare literatuur. Je kunt het verhaal lezen om het verhaal, maar Jan Wolkers gaf ooit in een interview aan dat er veel in dit boek verstopt zit en dat hij hoopt dat er lezers zijn die dat zullen ontdekken. Diepere lagen dus. Voor de gravers, veel plezier met zoeken!

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning
| Reageer!