Lekker eten en echte liefde

Recepten voor liefde en moord – Sally Andrew – Vertaling: Barbara Lampe – 382 blz.

Hoe bedenk je het ultieme recept voor degene op wie je verliefd bent? Daar weet Tannie Maria wel raad mee. Maar haar nieuwsgierigheid naar de levens achter die verliefde mensen lijkt toch wat uit de hand te lopen, als ze betrokken raakt bij een moordzaak. Hoewel. Die rechercheur is zo gek nog niet.
In Recepten voor liefde en moord beschrijft hoofdpersoon Tannie Maria, hoe ze lezersbrieven beantwoordt. Voor de Kleine Karoo Gazette in haar woonplaats de Kleine Karoo is zij de redacteur van de brievenrubriek waarin lezers hun liefdesverhalen mogen vertellen. Tannie Maria beantwoordt elke liefdesbrief met een verrukkelijk recept.

“Ik zette de suiker terug in de kast en haalde de poedersuiker eruit. Ernaast stond een pot pindakaas. Dat leek me wel een lekkere toevoeging aan het gewone soentjies-recept.
‘Ik denk dat we hier iets van toevoegen’, zei ik en ik zette de pot naast Jessie. ‘Wat denk je?’
‘Jammie,’ zei Jessie. Haar ogen waren weer helder.”

Als Tannie Maria samen met haar collega’s Hattie en Jessie een moordzaak op het spoor komt, worden ze door hun rechtvaardigheidsgevoel verleid om hierin verder te gaan dan misschien goed voor ze is. Terwijl ze steeds verder betrokken raken bij de details, blijft Tannie Maria de lekkerste gerechten koken. Van chocoladetaart tot tamatiebredie en koeksisters; voor elke situatie heeft ze een troostend of opwekkend recept.

Als het uiteindelijk zelfs in haar eigen huis te gevaarlijk wordt, blijkt dat haar eigen argwaan jegens mannen toch minder diep zit dan ze dacht. Ze twijfelt of ze deze man in haar leven toe wil laten. Is wat ze voelt wel echt of is hij de bescherming die ze zoekt.

“Koken is iets wat je doet met liefde,’ zei ik. Mijn hele lichaam geloofde dit terwijl mijn mond verder sprak, maar mijn hersenen zeiden: Ben je gek geworden? Hij gaat je vermoorden!
Ik sloeg mijn armen over elkaar en wachtte op de kogel.”

Als de onverschrokken Jessie ineens verdwijnt, slaat de paniek toe bij Tannie Maria. Ze moet en zal er achteraan en weet ook waar ze zijn moet. Hierbij waagt ze haar leven en wordt ze gered door de liefde. Recepten voor liefde en moord leest bijna als een kookboek. Met zoveel lekkere kook- en bakrecepten op alle pagina’s en ook door de gedetailleerde natuurbeschrijvingen voelt het alsof je in Afrika bent. Zelfs de hitte is voelbaar. Dat maakt dit boek, ondanks het eenvoudige verhaal, tot een belevenis. En na het verhaal volgen de recepten; dubbel genieten.

Yvonne Hogt

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!