Lekker luchtige chicklit

Zwart-Wit – Gillian King – Zomer&Keuning – 272blz.

Zwart WitGillian King(1978) heeft pedagogische wetenschappen gestudeerd en is eigenaar van Het Leerhuis, een praktijk voor kinderen met leerproblemen, leerstoornissen en faalangst. Als klein meisje schreef ze al schriften en dagboeken vol maar pas op haar dertigste wist ze haar éérste manuscript af te ronden. Haar debuutroman Geloof me maar meteen werd vol enthousiasme ontvangen. Net als haar volgende titels. Dit is haar vierde roman.

Elin woont samen met haar zus Bibi boven het restaurant van haar ouders. Ze heeft een goede baan, riant inkomen en een minnaar. Het leven lijkt haar van alle kanten toe te lachen tot er plots aan alle drie een einde komt. Ze moet dit allemaal verwerken en gaat allereerst op zoek naar een nieuwe baan.

Op weg naar een sollicitatiegesprek scheelt het maar een haartje of ze krijgt de achttienjarige Vicky Rijnders onder haar auto. Geschrokken brengt ze het meisje naar huis. Daar ontmoet ze haar oom, Nick, die haar meteen wantrouwt, en haar opa Max, die haar onmiddellijk inhuurt als personal assistant.

In dienst van het familiebedrijf leert Elin de kleurrijke Rijnders-clan al snel beter kennen. Vooral Nick. Deze man is super aantrekkelijk, maar lijkt ook heel wat issues te hebben. Tegen haar eigen voornemens in voelt Elin zich tot hem aangetrokken, en hij tot haar. De timing kan alleen niet slechter. Dus ze spreken af: wij worden niet verliefd op elkaar…

King heeft een zeer vermakelijke en vlotte roman op papier gezet. Vanaf het begin tot het einde is het boek humoristisch, hangt er een romantische spanning in de lucht en zijn de beschrijvingen van de personages en de situaties heel duidelijke weergegeven.
De drie hoofdpersonages (Elin, Bibi en Nick) zijn stuk voor stuk heel sterk neergezet met de nodige vooroordelen over hun karakters: Elin als de lieve, brave zus die alles volgens het boekje doet, van structuur en regelmaat en zekerheid houd. Bibi, de fladderende zus, prototype stewardess, veel vrienden, vage contacten en niet uit op zekerheid binnen een relatie. Nick een stugge, koppige en raadselachtige adonis.

De verschillen tussen de zussen maar ook tussen Nick en zijn broer Chris zijn groot en behoorlijk zwart-wit. Ook de manier waarop Nick tegen zaken aankijkt zijn heel zwart-wit wat dan ook de titel verklaart.
De cover past goed bij het boek. Er is een vrolijke meid te zien in een zwart-wit jurkje met rode schoenen. De vrolijkheid en sfeer van een chicklit springt er vanaf. Bij het zien van de cover en lezen van de achterflap verwacht je een vlot, romantisch en luchtig verhaal en je wordt op je wenken bediend.

Het boek zelf is onderverdeeld in genummerde hoofdstukken. Voor een hoofdstuk begint zie je de naam van Elin of Bibi en vanuit dat perspectief is dat hoofdstuk geschreven. Af en toe is er een kort stukje in ander lettertype waarin het gevoel en de gedachten van Nick worden weergegeven, maar dat is niet in de ik-vorm geschreven. Door deze wisseling van perspectief kijk je op verschillende manieren naar het verhaal waardoor de situaties andere invalshoeken krijgen en de karakters levendiger worden. Een goede vondst van de schrijfster. Zwart-Wit is heerlijke luchtige chicklit goed voor een paar uur ontspannen leesplezier.

Conny Schelvis

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!