Leren leven met tinnitus

Onbesuisd – Barbara Muller – uitgeverij Barbara Muller – 288 blz.

Barbara Muller is oprichter van het Babyhuis, Beschermde wieg en Beschermd bevallen. Ze is moeder van twee dochters, getrouwd en 24 uur per dag druk. Totdat tinnitus haar terug floot. Vierentwintig uur per dag hoort ze een geluid in haar hoofd dat haar leven gaat beheersen. Iets wat ze absoluut niet wil. Haar zesde boek, Onbesuisd, gaat over haar gevecht met het geluid in haar hoofd.

Als Barbara haar huisarts met haar klachten bezoekt wil hij haar kalmerende middelen en antidepressiva voorschrijven en een doorverwijzing naar de KNO arts heeft heel wat voeten in aarde. Als ze daar eenmaal terecht komt wordt ze met “je moet er maar mee leren leven” naar huis gestuurd. Ze besluit op zoek te gaan naar een andere vorm van therapie om van het oorsuizen af te komen. Zo gaat ze naar Ibiza voor lasertherapie, past haar voedingspatroon aan, gaat naar een osteopaat, probeert de levensfilosofie van de ‘iceman’, ondergaat biofotonen therapie en dry-needling om zomaar het een en ander te noemen.

Na een korte uitleg wat tinnitus is (fantoomgeluid of oorsuizen) dat het vaak gepaard gaat met hyperacusis (overgevoeligheid van geluid waarbij dagelijkse geluiden zelfs pijnlijk kunnen zijn) volgen er een paar ervaringen van tinnitus patiënten. Daarna gaat het persoonlijke verhaal van Barbara van start.

Barbara Muller vertrouwt haar verhaal toe aan de lezer en neemt ons mee op haar weg langs al die pogingen. Ze schrijft het alsof je ze je toespreekt, dus zeer toegankelijk en lekker leesbaar. Het boek zelf heeft een prettige lay-out met een handige bladindeling en hoofdstukaanduiding.

Als je zelf geen tinnitus hebt, kan je je haast geen voorstelling maken van hoe het zou zijn als je nooit meer de stilte mag ervaren. Door het lezen van het boek besef je pas hoe iets als tinnitus je leven kan gaan bepalen. En hoe logisch het dan is dat iemand die er wel last van heeft alles aan wil pakken in de hoop dat dit het probleem zal verhelpen.

Barbara Muller vertelt openhartig over de therapieën die zij gevolgd heeft en benadrukt dat het haar persoonlijke ervaringen zijn en dat het voor iedereen anders uit kan pakken. Elke vorm van tinnitus is uniek. De oorzaak kan anders zijn en daardoor kan iets wel bij de en bij de ander geen verlichting brengen. Er is nog veel onbegrip aangaande dit ziektebeeld. Niet altijd wordt het serieus genomen ( in tegenstelling tot andere landen waar zelfs hele gespecialiseerde klinieken zijn omtrent tinnitus).

Van sommige van die oorzaken (bv door bepaalde medicatie of de ziekte van Lyme om er twee te nomen) en therapieën had ik dan nog niet eerder gehoord dus naast een mooi en emotioneel verhaal heb ik er zeker van geleerd. In mijn directe omgeving heb ik met tinnitus te maken en ik zal dit boek zeker aanraden aan mensen die er meer vanaf willen weten.

Conny Schelvis

Andere recensies

Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch – André Stufkens en Clemens Verhoeven – Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!