Leuk bladerboek

Vader & Dochterboek – Hannah en Bert Wagendorp – De Geus – 249 blz.

Vader&DochterboekIn het voorwoord vertellen vader en dochter Wagendorp waar en hoe ze op het idee kwamen om dit boek te gaan maken. Samen etend in hun favoriete restaurant Il Collosseo in Alkmaar komen ze tot de conclusie dat er geen vader- en dochterboek bestaat en dat dat toch eigenlijk geschreven moet worden, want de band tussen een vader en een dochter is bijzonder. Al snel komen ze op een aantal onderwerpen dat zeker in het boek moest worden opgenomen o.a. romans, films over vader en dochters. Ze trekken ook de conclusie dat het leuk is voor een vader om een zoon te hebben, maar dat een dochter toch leuker is. Een conclusie die geheel voor hun rekening is, want er zijn natuurlijk talloze vaders die fijn met hun zoon omgaan en vaders die totaal geen band hebben met hun dochter.

Nadat ze het besluit hebben genomen om dit boek te gaan schrijven, zijn ze om de tafel gaan zitten om onderwerpen te gaan zoeken die bij het thema passen. Voor aanstaande vaders die graag een dochter willen hebben, wordt er uitgebreid ingegaan op de methodes die er zijn om een dochter te verwekken. Veel methodes berusten op nattevingerwerk. Er staat maar één methode in beschreven die echt resultaat zou kunnen opleveren.
Het boek bevat tientallen korte hoofdstukken en nodigt echt uit tot bladeren. Leuk zijn de stukjes over beroemde vaders en dochters en ook fictieve personages als Otje van Annie M.G.Schmidt en Pippi Langkous en hun vaders worden besproken. Soms slaan de schrijvers wat door, bijvoorbeeld met de beste recepten voor vaders en dochters en de tegeltjeswijsheden die nogal flauw zijn. Interessanter zijn de verhalen over hun persoonlijke verhouding en de emoties die loskomen bij de halfjaarlijkse reis die Hannah naar Azië gaat ondernemen. Een nachtmerrie voor elke ouder die van zijn kind houdt.

Mooi zijn de gedichten die zijn opgenomen, waar de vaderliefde voor de dochters soms vanaf spat, zoals dit van Herman de Coninck.
“Het liefste wat ik heb is elf geworden.
Feestje. Daarna ging het liefste wat ik heb
naar huis met het liefste wat ik had.
Het kleine meisje met het grote.
Ik met mezelf. Zo vrolijk.
Want het is goed om ooit
iets te hebben gehad.
Het is beter dan nooit
iets te hebben gehad.”

Al met al is het Vader & Dochterboek een luchtig boek geworden, boordevol foto’s en weetjes en ditjes en datjes. In elk geval is het een ideaal boek voor een dochter om aan haar vader te geven met Vaderdag of op zijn verjaardag. Natuurlijk kunnen vaders het boek ook aan hun dochters geven, gewoon zomaar, want als je van je dochter houdt, geef je haar natuurlijk ook heel graag een geschenk!

Pieter Feller

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!