Leuk bladerboek

Vader & Dochterboek โ€“ Hannah en Bert Wagendorp โ€“ De Geus โ€“ 249 blz.

Vader&DochterboekIn het voorwoord vertellen vader en dochter Wagendorp waar en hoe ze op het idee kwamen om dit boek te gaan maken. Samen etend in hun favoriete restaurant Il Collosseo in Alkmaar komen ze tot de conclusie dat er geen vader- en dochterboek bestaat en dat dat toch eigenlijk geschreven moet worden, want de band tussen een vader en een dochter is bijzonder. Al snel komen ze op een aantal onderwerpen dat zeker in het boek moest worden opgenomen o.a. romans, films over vader en dochters. Ze trekken ook de conclusie dat het leuk is voor een vader om een zoon te hebben, maar dat een dochter toch leuker is. Een conclusie die geheel voor hun rekening is, want er zijn natuurlijk talloze vaders die fijn met hun zoon omgaan en vaders die totaal geen band hebben met hun dochter.

Nadat ze het besluit hebben genomen om dit boek te gaan schrijven, zijn ze om de tafel gaan zitten om onderwerpen te gaan zoeken die bij het thema passen. Voor aanstaande vaders die graag een dochter willen hebben, wordt er uitgebreid ingegaan op de methodes die er zijn om een dochter te verwekken. Veel methodes berusten op nattevingerwerk. Er staat maar รฉรฉn methode in beschreven die echt resultaat zou kunnen opleveren.
Het boek bevat tientallen korte hoofdstukken en nodigt echt uit tot bladeren. Leuk zijn de stukjes over beroemde vaders en dochters en ook fictieve personages als Otje van Annie M.G.Schmidt en Pippi Langkous en hun vaders worden besproken. Soms slaan de schrijvers wat door, bijvoorbeeld met de beste recepten voor vaders en dochters en de tegeltjeswijsheden die nogal flauw zijn. Interessanter zijn de verhalen over hun persoonlijke verhouding en de emoties die loskomen bij de halfjaarlijkse reis die Hannah naar Aziรซ gaat ondernemen. Een nachtmerrie voor elke ouder die van zijn kind houdt.

Mooi zijn de gedichten die zijn opgenomen, waar de vaderliefde voor de dochters soms vanaf spat, zoals dit van Herman de Coninck.
โ€œHet liefste wat ik heb is elf geworden.
Feestje. Daarna ging het liefste wat ik heb
naar huis met het liefste wat ik had.
Het kleine meisje met het grote.
Ik met mezelf. Zo vrolijk.
Want het is goed om ooit
iets te hebben gehad.
Het is beter dan nooit
iets te hebben gehad.โ€

Al met al is het Vader & Dochterboek een luchtig boek geworden, boordevol fotoโ€™s en weetjes en ditjes en datjes. In elk geval is het een ideaal boek voor een dochter om aan haar vader te geven met Vaderdag of op zijn verjaardag. Natuurlijk kunnen vaders het boek ook aan hun dochters geven, gewoon zomaar, want als je van je dochter houdt, geef je haar natuurlijk ook heel graag een geschenk!

Pieter Feller

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier โ€“ Elin Meijnen โ€“ Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap โ€“ Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!