Leuk boekje om tussendoor te lezen

Gek verklaard! Van woonhuis naar woonzeilboot – Ger Wouters – Schrijfindruk – 99 blz.

gekGer Wouters (1963) schrijft blogs, korte verhalen, zeiltochtverslagen en teksten voor bedrijfswebsites. In 2012 verhuisde ze met haar man Henk van een huis naar een zeilboot. Op een weblog hield ze bij welke veranderingen dat met zich meebracht. Deze zijn nu gebundeld tot een boek: Gek verklaard! Van woonhuis naar woonzeilboot.
Je moet wel een beetje gek zijn om dit te doen: verhuizen van een huis naar een zeilboot. Niet alleen voor een vakantie, maar om echt in te gaan wonen. Dit is de heersende mening in de kennissenkring van Ger en Henk wanneer ze aankondigen te willen gaan wonen op het water. Ruimte of geen ruimte, weer of geen weer, Ger en Henk zetten door, verkopen hun gezinswoning van twee verdiepingen en ruilen die in voor een zeilboot van nog geen vijftien meter lang.

Gek verklaard! Bestaat uit een verzameling van korte teksten die Ger Wouters tijdens het eerste jaar op de boot heeft geschreven. Elke hoofdstuk beslaat daarom ook maar twee of drie bladzijden en is daardoor snel en makkelijk te lezen. Wouters schrijft ook erg luchtig. Dit, plus het onderwerp, maakt Gek verklaard! gewoon een leuk boekje om tussendoor te lezen. Daarnaast heeft zwager Peter Rijneveld de hoofdstukken opgeleukt met hier en daar een simpel tekeningetje. Alleen jammer dat er geen datum boven ieder cursiefje staat.

Wonen op een boot is niet zo gemakkelijk. Je hebt altijd te weinig ruimte, vooral om je spullen (en overbodige troep) kwijt te kunnen, alles kost meer tijd en moeite (een wasmachine heb je niet aan boord) en ook tijdens een storm kun je niet zomaar ergens schuilen (en wordt alles, ook binnen, helemaal kleddernat). Wonen op het water moet je niet te licht opvatten.

β€œZo gaat het ook met klussen aan boord. Doe een schatting van de benodigde tijd, vermenigvuldig die met drie en weet dan zeker dat het minimaal nog een keer verdubbelt. En waarom? Omdat aan een boot niets recht en simpel is.”

Maar Ger en Henk hebben het gedaan, ze zijn gaan wonen op een boot en hebben het al langer dan een jaar volgehouden. En ik ben het wel eens met hun vrienden en familie: een beetje gek moet je wel zijn voor zoiets!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil JukiΔ‡, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!