Leuk verhaal

Weg van jou – Sophie Jansen – Karakter Uitgevers – 191 blz.

De Romereis moet het leukste moment worden van hun tijd op school. Juul, Fenna en Sam zijn een dag voor vertrek dan ook op van de zenuwen. Fenna kan niet wachten om samen met haar vriendje Niels romantisch door Rome te wandelen. Maar Juul heeft ook gevoelens voor Niels. Moet ze hier met hem over praten? Het bericht dat een gevaarlijke crimineel is ontsnapt zet de boel op scherp: tijdens het avondeten blijkt dat Fenna is verdwenen. En als de vriendengroep vervolgens vage berichten met aanwijzingen krijgt, staan ze voor een moeilijke keuze.

Het verhaal begint met een proloog waarin Fenna iets traumatisch meemaakt, een gebeurtenis die levendig beschreven wordt en de lezer meteen raakt. Daarna begint het eerste hoofdstuk met een geweldige eerste zin: β€˜Is zoenen ook vreemdgaan als het zonder tong is?’

Degene die zich dat afvraagt is Juul. Weg van jou wordt voornamelijk vanuit haar perspectief geschreven, af en toe afgewisseld met cursief gedrukte pagina’s die vanuit een ander perspectief geschreven zijn en waarvan de lezer nog niet meteen weet wie dat dan is.

De ouders van Juul zijn gescheiden en zij woont bij haar vader. Later in het verhaal wordt duidelijk hoe dat precies zit. De vriendengroep van Juul bestaat uit Fenna, Sam (meisje), Finn, Niels en Sebas. Hoewel de laatste twee in een andere klas zitten is het groepje hecht, zeker ook omdat Niels iets heeft met Fenna. Maar er broeit eveneens iets tussen Niels en Juul. Wat is er tussen hen is gebeurd, vraag je je als lezer af en maar heel langzaam sijpelt dat het verhaal binnen.

De reis naar Rome, de camping waar de leerlingen in caravans logeren, (meisjes bij meisjes, jongens bij jongens) en de excursies, geleid door docenten laten duidelijk zien dat Sophie Jansen zelf een leerkracht is. Het gedrag van de docenten en de manier waarop ze praten is volkomen geloofwaardig, datzelfde geldt voor het gedrag van de leerlingen en zeker voor hun taalgebruik, dat soms behoorlijk pittig is, maar wel heel herkenbaar.

De auteur heeft een vaardige, vlotte pen, je vliegt door het verhaal en hoewel de interactie tussen Niels en Juul af en toe voor onderlinge nervositeit en onrust zorgt, (en wat weet de rest van het vriendengroepje van die twee?) is er wat mij betreft nog geen sprake van echte spanning. Ondanks dat gemis blijf je wel doorlezen, omdat je benieuwd bent wat er zal gebeuren. Het spannende deel komt pas op gang na de helft van het verhaal en vanaf hoofdstuk 16 loopt de spanningsboog echt verder omhoog.

Sophie Jansen heeft voor haar doelgroep een leuk en voor hen vaak herkenbaar verhaal geschreven, niet te moeilijk, niet te dik en het verhaal wordt mooi afgesloten met een pakkende epiloog.

Susanne Koster

 

Boek bestellen!

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!