Leuke verhalenbundel

Zand: drieluik – Yvonne Gillissen – PAMAC – 240 blz.

zand gillissenYvonne Gillissen groeide op in het zuiden van Limburg. Na de middelbare school koos ze voor een studie aan de Sociale Academie in Sittard en Eindhoven. Hierna besloot ze te gaan reizen en zich bezig te houden met toneel en drama. In Amsterdam volgde ze allerlei opleidingen onder andere method-acting en drama (regie), body-mind work en dans. Inmiddels werkt ze freelance als (trainings)actice, toneelregisseur en schrijver van drama en proza. Ze publiceerde korte verhalen in literaire tijdschriften en verhalenbundels. Haar eerste korte verhaal Portiek verscheen in 1996. In Zand: drieluik zijn drie van haar verhalen gebundeld: Christopher Box, Nacht van de kodiakbeer en Par-Douce.

In Christopher Box gaat de onafhankelijke choreografe Rosa op reis naar het zuiden van Marokko. Daar ontmoet zij de veel jongere Christopher Box, een Engelsman die na een keurige en saaie jeugd aan zijn volwassen leven begint en er naar hunkert om de wereld te verkennen. Zijzelf, verzadigd van het vrijblijvende experimenteren in het leven en de danskunst, is op zoek naar rust en stabiliteit. Zij wordt verliefd op Christopher, maar ontdekt gaandeweg dat zij hem moet loslaten.

In Nacht van de kodiakbeer staat de enerverende vriendschap van twee vrouwen centraal. Adriënne is wat kleurloos en onzeker, maar wil zich ontwikkelen tot scenarioschrijfster. Zij ontmoet Janine, een hartelijke filmregisseuse met een uitbundige leefstijl. Aanvankelijk, gedurende een nacht op het strand, vindt er een confrontatie plaats.

In Par-Douce verloopt het leven van Adriënne weinig bevredigend. Ze beseft dat ze het roer moet omgooien, maar het lukt haar niet om duidelijk een richting te kiezen die haar voldoening schenken kan. Wanneer haar werkomstandigheden in eetcafé Par-Douce veranderen, neemt haar onvrede toe, wat leidt tot botsingen met haar omgeving. Door een aanvaring met Christopher – dezelfde man uit het eerste verhaal – leert ze om over de schaduw van het verleden heen te stappen en zich weer te openen, zodat haar leven een nieuwe wending nemen kan.

“De lokroep van de woestijn en de belofte om daar zandduinen te kunnen aanschouwen zoals op de uitgekiende plaatjes, had haar gisteravond op haar hotelkamer doen besluiten tot deze onderneming. Het had haar zonder meer pittig geleken, maar niet onmogelijk en daarom moest het op zijn minst geprobeerd worden. Er bestond een kans dat deze tocht haar interessant materiaal op zou leveren wat ze misschien kon gebruiken voor haar werk. Bovendien dwong de nieuwsgierigheid om te kijken tot hoever ze komen zou.” (uit Christopher Box)

In de drie verhalen in Zand: drieluik gebeurt het één en ander, maar er is niet één hoofdlijn. De drie verhalen zijn fragmenten uit het leven van een tweetal creatievellingen die een bepaalde kant op moeten met hun leven. De vrouwen die centraal staan zijn op jacht naar succes en naar zin in het leven. Eerst wil Rosa een mooie dansvoorstelling produceren. Daarna zoekt Adriënne iemand die haar scenario’s wil filmen. Uiteindelijk komen zij allebei in aanraking met de Engelsman Christopher Box, die hun levens verandert.

De creatieve beroepen van Rosa en Adriënne passen bij het leven en de ervaringen van schrijfster Gillissen, hierdoor weet ze waar ze het over heeft. Het zijn wel interessante beroepen om over te lezen. Ook heeft Gillissen een vlotte stijl, waardoor het boek gemakkelijk leest. Ondanks het gebrek aan spanning hier en daar, leest het wel lekker door. Leuk is het ook om te zien hoe Gillissen steeds weer zand in de verhalen weet te verwerken. `

Felice Beekhuis

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen