Na het lezen van dit boek wil je ook een verzameling aanleggen

Het rariteitenkabinet – Gordon Grice – Vertaling Wybrand Scheffer – Van Goor – 188 blz.

Gordon Grice is schrijver en artikelen van zijn hand over biologie en natuur zijn verschenen in The New Yorker, Harper’s en Discover. Verder heeft hij ook enige boeken uit dit genre op zijn naam staan.

In dit boek legt hij eenvoudig uit hoe je o.a. echt goud van nep kunt onderscheiden, waar de stekels van een stekelvarken van gemaakt zijn, hoe je dierensporen kunt lezen en nog veel meer. Natuurlijk leert hij je ook hoe je een rariteitenkabinet kunt maken om alles in te bewaren. Aldus de achterzijde van het grote a4 formaat boek met hardcover.

Bij het zien van de voorzijde zijn de echte verzamelaars (en welk kind is dat nu niet) al verkocht. Schelpjes, botjes en veertjes in een mooie verzamelbak. Dat maakt al nieuwsgierig. In de inleiding verteld de schrijver over zijn eigen rariteitenkabinet gevolgd door een geschiedenis van het ontstaan van de rariteitenkabinetten door de jaren heen, vaak de voorlopers van de musea, uiteraard voorzien van tekeningen en foto’s. Vervolgens laat hij verschillende soorten bewaarmogelijkheden zien en hoe je je eigen kabinet kunt maken.

Daarna volgt een pittig stuk over de classificatie van het leven op aarde. De manier waarop alle wezen worden ingedeeld om daarna per indeling (soort wezen) te vertellen over het soort en er wat bijzonderheden uit te pikken die je dan weer zou kunnen verzamelen ( bv. de botjes uit een uitgeplozen uilenbal, de veren van een vogel of de schedels van kleine knaagdieren). Ze komen allemaal langs, planten, dieren, mineralen en gesteenten. Heel veel informatie, duidelijk uitgelegd en interessant verteld voorzien van mooie, duidelijke illustraties. De illustraties komen van verschillende bronnen die achterin het boek worden vermeld.

Door deze opmaak en het informatieve karakter van het boek is het geschikt voor zowel jong als oud , dus eigenlijk voor iedereen die het heerlijk vind om verzamelingen te verzamelen. Om meer te weten over de natuur, over rariteitenkabinetten en om er misschien zelf wel een op te starten.

Conny Schelvis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!