Na het lezen van dit boek wil je ook een verzameling aanleggen

Het rariteitenkabinet – Gordon Grice – Vertaling Wybrand Scheffer – Van Goor – 188 blz.

Gordon Grice is schrijver en artikelen van zijn hand over biologie en natuur zijn verschenen in The New Yorker, Harper’s en Discover. Verder heeft hij ook enige boeken uit dit genre op zijn naam staan.

In dit boek legt hij eenvoudig uit hoe je o.a. echt goud van nep kunt onderscheiden, waar de stekels van een stekelvarken van gemaakt zijn, hoe je dierensporen kunt lezen en nog veel meer. Natuurlijk leert hij je ook hoe je een rariteitenkabinet kunt maken om alles in te bewaren. Aldus de achterzijde van het grote a4 formaat boek met hardcover.

Bij het zien van de voorzijde zijn de echte verzamelaars (en welk kind is dat nu niet) al verkocht. Schelpjes, botjes en veertjes in een mooie verzamelbak. Dat maakt al nieuwsgierig. In de inleiding verteld de schrijver over zijn eigen rariteitenkabinet gevolgd door een geschiedenis van het ontstaan van de rariteitenkabinetten door de jaren heen, vaak de voorlopers van de musea, uiteraard voorzien van tekeningen en foto’s. Vervolgens laat hij verschillende soorten bewaarmogelijkheden zien en hoe je je eigen kabinet kunt maken.

Daarna volgt een pittig stuk over de classificatie van het leven op aarde. De manier waarop alle wezen worden ingedeeld om daarna per indeling (soort wezen) te vertellen over het soort en er wat bijzonderheden uit te pikken die je dan weer zou kunnen verzamelen ( bv. de botjes uit een uitgeplozen uilenbal, de veren van een vogel of de schedels van kleine knaagdieren). Ze komen allemaal langs, planten, dieren, mineralen en gesteenten. Heel veel informatie, duidelijk uitgelegd en interessant verteld voorzien van mooie, duidelijke illustraties. De illustraties komen van verschillende bronnen die achterin het boek worden vermeld.

Door deze opmaak en het informatieve karakter van het boek is het geschikt voor zowel jong als oud , dus eigenlijk voor iedereen die het heerlijk vind om verzamelingen te verzamelen. Om meer te weten over de natuur, over rariteitenkabinetten en om er misschien zelf wel een op te starten.

Conny Schelvis

Andere recensies

De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!