Liefde tussen twee culturen
Sable – Nanda Roep – Uitgeverij Nanda – 204 blz.
Sable is het vijfde boek voor volwassenen van Nanda Roep. Ze heeft deze roman gebaseerd op haar eigen ervaringen tijdens haar studie. Een verhaal dat zich afspeelt in het Nederland van twintig jaar geleden.
Als Anna Woudermonde, theaterstudente, met haar vriendin in een café zit, ontmoet ze Sable. Hij was krap vierentwintig uur geleden aangekomen in het land en nu hartstikke illegaal. Vanuit Tunesië was het eindelijk gelukt, via vele omzwervingen, Nederland binnen te komen. Anna voelt zich aangetrokken tot Sable en het lijkt wederzijds te zijn. Als na een paar dagen Sable de kamer waar hij verblijft moet verlaten, kan hij nergens heen en hij trekt bij Anna en haar kamergenoot in. Maar is Sable echt verliefd of gaat het hem om de papieren?
Als hij haar na enkele maanden vraagt of zij mee wil gaan op familiebezoek, een reis die zij moet betalen omdat Sable geen inkomen heeft, gaan er in Anna’s omgeving alarmbellen rinkelen. Is het wel veilig om mee te gaan, heeft hij echt wel goede bedoelingen of zit ze straks gevangen in een vreemd land?
Sable heeft 28 korte hoofdstukken en elk hoofdstuk heeft een eigen titel. Een fijn te lezen lettertype en een ruime bladspiegel geven het boek een prettige leesbaarheid. Eenvoudig geschreven, geen moeilijke woorden, toegankelijk voor een groot publiek.
Het verhaal begint eerst jaren later als Anna inmiddels moeder is. Door een onverwachte gebeurtenis is de tijd aangekomen om haar kinderen het verhaal te vertellen. Een verhaal dat ze nog nooit eerder heeft verteld. Verhaalt vanuit het perspectief van Anna, in de eerste persoon, lees je hoe het allemaal begon. De kennismaking met Sable was voor Anna liefde op het eerste gezicht. Een verliefdheid die blind maakt voor alle bezwaren om samen te leven met iemand die illegaal is en die uit een totaal andere cultuur komt.
Het is Nederland twintig jaar geleden en juist de tijd dat net die verhalen kwamen van loverboys of over vrouwen die werden ontvoerd, of uitgehuwelijkt en slecht behandeld werden. Vrouwen waarvan de man hun kinderen ontvoeren en de vrouw de kinderen nooit meer terugzag. Allemaal verhalen die bij iedereen bekend zijn.
Het boek laat zich door de verteltrant beleven als een volledig waargebeurd verhaal, en tijdens het lezen krijgt de hoofdpersoon Anna bijna automatisch het gezicht van Nanda mee. Alsof dat wat beschreven staat ook exact zo gebeurd is en alleen de namen veranderd zijn.
De bezwaren die aangehaald worden door iedereen, de voorbeelden die gesteld worden, stoppen zonder het te willen gedachten en vooroordelen in je hoofd. En ongemerkt ontwikkelt zich een veronderstelling voor de ontwikkeling van het verhaal.
Een verhaal waarin de verschillen in cultuur duidelijk uiteengezet worden en ook de problemen die door deze verschillen kunnen ontstaan. En ook al heeft de hoofdpersoon het grootste vertrouwen in Sable, de reacties van haar omgeving en alle verhalen die er rondgaan, maken haar toch onzeker en wankel. Twee mensen die verliefd zijn, maar wel ieder opgegroeid in een andere cultuur met andere gewoontes en leefomstandigheden. Het vergt van beide kanten een grote aanpassing om deze culturen met elkaar te kunnen versmelten en het is maar de vraag of beiden hiertoe bereid zijn.
Anna’s verhaal is uit het leven gegrepen. En al is er na twintig jaar veel veranderd, inmiddels leven we in een multiculturele samenleving, de verschillen tussen de culturen zullen altijd blijven. In Sable wordt dit realistisch beschreven en het boek laat zien hoe liefde tussen twee culturen voor achterdocht en vooroordelen kan zorgen. Maar ook gaat het in dit boek om menselijk gedrag, gedrag dat onafhankelijk is van de cultuur en in alle culturen voorkomt. Voor Nanda een ervaring om nooit te vergeten, een ervaring die ze in deze warme en geanimeerde roman heeft verwerkt.