Logeren in het bejaardenhuis

Door: over het lezen van de sterren – Carolien Hermans โ€“ Illustraties: Ineke Marynissen – Clavis โ€“ 240 blz.

doorDoor zit in het laatste jaar van de basisschool en ze moet de Cito-toets gaan doen. Ze zit hier al weken over te piekeren. Door kan namelijk goed leren, maar haar beste vriendin Edith niet. Ze zijn vriendinnen door dik en dun en ze wil het liefst ook volgend jaar nog bij Edith in de klas zitten. Maar na de Cito-toets zal blijken dat ze naar een heel andere school kan dan Edith. Ze denkt dat ze haar vriendin kwijt zal raken. Ze twijfelt of ze nu expres de Cito-toets moet verknallen of niet. Ze kan en wil met niemand over haar probleem praten.

Samen met haar broer Walt en haar ouders woont ze in een oud huis dat haar vader al heel lang aan het opknappen is. Regelmatig gaat ze met haar broer naar haar opa op visite en af en toe blijven ze er logeren. Ook dit weekend wordt ze weer met haar broer er naar toe gestuurd en ze heeft bedongen dat Edith ook mee mag.

Het logeren bij opa is extra spannend omdat opa in een bejaardenhuis woont met heel aparte medebewoners een heel strenge hoofdzuster en een zeer aparte portier. Er is ook een dame die misschien de toekomst wel kan voorspellen en Door kan vertellen wat ze nu met die Cito-toets moet.

Genoeg ingrediรซnten voor een apart en grappig verhaal met hier en daar een stukje herkenbaarheid voor de lezers die zelf in groep acht zitten met de Cito-toets voor de deur.
De hoofdstukken zijn niet te lang met een prettig letter. Het verhaal wordt aangevuld met de aantekeningen van Door, deze staan dan in een geschreven letter. Persoonlijk vind ik die wat aan de kleine kant en wat minder prettig om te lezen. Het idee is wel leuk en geeft je een extra kijkje in het hoofd van Door. Het boek bevat illustraties van Ineke Marynissen en die passen goed bij het verhaal.

Het idee om te gaan logeren in het bejaardenhuis vond ik leuk gevonden. Het is natuurlijk reuze spannend om midden in de nacht de nachtzuster te ontlopen en op ontdekkingsreis te gaan in zoโ€™n groot gebouw. Verder ontmoeten ze heel wat aparte oudjes waarover ze wel wat vooroordelen hebben, maar die ze toch ook weer moeten bijstellen. Sommige oudjes gedragen zich toch jonger dan ze zijn.

Een leuk en verrassend boek over vriendschap tussen de twee meiden, maar ook tussen Door en haar opa. Een boek dat goed past bij het thema van de Kinderboekenweek 2016.

Conny Schelvis

Andere recensies

Vandaag komen we niet meer thuis โ€“ Enne Koens โ€“ Illustraties: Maartje Kuiper โ€“ Luitingh-Sijthoff โ€“ 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen โ€“ Jonas Roelens & Nathan van Kleij โ€“ Ertsberg โ€“ 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!