London mystery city tour, een whodunit in Engelands hoofdstad

Dinsdag is voorbij – Nicci French – Anthos – 447 blz

Met Dinsdag is voorbij schrijft het schrijversduo Nicci Gerrard en Sean French een nieuwe thriller over psychotherapeut Frieda Klein. Dacht personage Klein dat het drama uit het eerste deel Blauwe maandag voorbij was, komt er in Dinsdag is voorbij een nieuwe misdaad aan het licht.
In hartje Londen wordt een vermoorde, naakte man gevonden in het huis van een geestelijke zieke vrouw. Zij wordt als eerste verdachte gezien, maar kan door haar mentale gesteldheid niet worden berecht. Het zou te makkelijk zijn als daarom de zaak was beklonken.

Een thriller heeft een langere verhaallijn nodig. Wie is de vermoorde man? Wie heeft hem dit aangedaan? En wat was het motief voor de moord? In de loop van het boek zoekt Frieda Klein, samen met het politieteam, antwoorden op deze vragen. Maar Klein doet dit soms op een beetje een onorthodoxe manier, wat haar als persoon interessant maakt.

Het verhaal dat wordt vertelt in Dinsdag is voorbij is spannend. Door de vele personages en wendingen weet je nooit van tevoren wie in het volgende hoofdstuk Kleins hoofdverdachte zal zijn. Ze zet de lezer en haar medepersonages geregeld op een zijspoor. De hiervoor gestelde vragen worden maar langzaam beantwoord, en je moet blijven lezen om overal achter te komen. De zoektocht naar de moordenaar is nooit voorspelbaar.

Maar wanneer je begint met lezen, is het onmiddellijk duidelijk dat er een boek aan vooraf is gegaan. Er wordt veel terugverwezen naar eerdere personen en gebeurtenissen. Het wordt wel samengevat opnieuw vertelt, maar het is wel in korte tijd veel stof om te verwerken. De oude verhalen en de nieuwe scènes lopen ook frequent door elkaar heen. Wanneer er iets gebeurt, denkt hoofdpersoon Klein vaak terug naar de moordenaar uit Blauwe Maandag. Er wordt veel informatie gegeven, informatie waarvan je in het begin niet weet wat je ermee moet. Het is in eerste instantie verwarrend, maar het nut ervan wordt verderop in het boek wel duidelijk.

Naast de besprekingen van de gebeurtenissen en gesprekken uit het eerste deel van de reeks, zijn er ook veel lange beschrijvingen van de stad Londen in Dinsdag is voorbij terug te vinden. Klein maakt graag wandelingen en geeft daarbij soms geschiedenislessen aan haar medewandelaars. Het is interessant, maar slechts af en toe nuttig voor het verhaal.

Meestal wel nuttig zijn de gedachtegangen van Klein, waardoor je haar als persoon ook leert kennen. Ze denkt veel en de lezer kan overal van meegenieten, en ze dwaalt daarin soms wel af. Zo kan ze tijdens een gesprek over een eventuele psychische ziekte opeens aan iets heel anders denken: “Frieda keek uit het raam. De tuinman snoeide een rozenstruik zo drastisch dat er niet veel meer dan wat stompjes van overbleven. Zou de roos dat overleven? ‘Is uw dochter ooit gedwongen opgenomen geweest in een psychiatrische inrichting?’ vroeg Frieda.”

Dinsdag is voorbij bestaat uit 447 bladzijden, verdeeld over 53 hoofdstukken. Het boek is daarom gemakkelijk in delen te lezen. Al zijn de vele personages en gebeurtenissen gemakkelijker te onthouden wanneer je achter elkaar doorleest. Ook is het een aanrader om deel één van de serie eerst te lezen, dit voorkomt een hoop verwarring en kun je gelijk in het verhaal kruipen. Want als je eenmaal in het verhaal zit, wil je maar al te graag weten hoe het afloopt.

Al met al is Dinsdag is voorbij een spannende thriller, met een goede verhaallijn en een interessant hoofdpersoon. Maar de achtergrondinformatie had soms een beetje minder gemogen. Regelmatig voegt het iets toe, maar soms lijkt het gewoonweg opvulling.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!