Maak een herinneringendoos

Ik wil je nooit vergeten – Joanna Rowland – Illustraties: Thea Baker – Vertaling: Marije Kok – Kok Boekencentrum – 34 blz.

Als je iemand verliest, ben je bang dat je hem of haar zult vergeten. Daarom maakt het meisje in dit verhaal een doos vol herinneringen. Zo weet ze zeker: ik zal je nooit vergeten.

Ik wil je nooit vergeten is een prentenboek voor kinderen die een dierbare verloren hebben. Het jonge meisje in dit boek heeft iemand verloren van wie ze heel veel houdt. Je komt er nooit achter om wie het gaat, dus je kunt het bij alle rouw voorlezen aan een kind. Het meisje praat tegen een ‘je’, wie dat is kun je zelf invullen. Dat is juist het mooie aan dit boek, het is breed inzetbaar.

“Ik zag de ballon wegvliegen,
hoger dan de bomen, boven de wolken,
totdat ik hem niet meer kon zien.
Ik was verdrietig.

Maar niet zo verdrietig als nu.
Ik kan altijd weer een nieuwe ballon kopen.
Maar jij komt nooit meer terug.
Ik mis je.”

De illustraties in Ik wil je nooit vergeten zijn mooi. Hoewel het meisje zelf wat oud lijkt voor in een prentenboek (meestal zie je toch kleuters terug in de plaatjes), spreekt het wel aan. De afbeeldingen zijn doeltreffend en door het relatief zachte gebruik van kleuren, straalt het ook een bijpassende sfeer uit.

Wat ik zelf minder prettig vond, is dat de teksten niet op alle pagina’s dezelfde grootte hebben. Ook lijkt het net alsof de teksten net niet helemaal goed in of onder de plaatjes passen, alsof het niet voor elkaar gemaakt is. Het is het steeds net niet. De vormgeving is niet ideaal.

Maar dat neemt niet weg dat het boek een goede boodschap uitdraagt, en je zeker kan helpen om met je kind over rouwen en verdriet te praten. Het beste deel uit dit boek is de tip ‘maak een herinneringendoos’, het is dan ook jammer dat deze boodschap is verdwenen in de vertaling van de titel (The Memory Box).

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!