Madelief is tijdloos en ontzettend gezellig

Het grote boek van Madelief โ€“ Guus Kuijer โ€“ Querido โ€“ 412 blz.

In Het grote boek van Madelief zijn alle vijf de boeken uit de eerder uitgebrachte Madelief-serie van Guus Kuijer samengevoegd: Met poppen gooien, Grote mensen, daar kan je beter soep van koken, Op je kop in de prullenbak, Krassen in het tafelblad en Een hoofd val macaroni. De losse delen stammen al uit de jaren zeventig, maar ze vervelen nooit. De situatie van een alleenstaande, werkende moeder was in die tijd nog erg uniek, maar is vandaag de dag niet vreemd meer. Guus Kuijer was zijn tijd ver vooruit, maar Madelief is tijdloos.

In deel รฉรฉn, Met poppen gooien, speelt Madelief met haar vriendjes Roos en Jan-Willem. Ze hebben bijna altijd plezier en houden elkaar graag een beetje voor de gek. Zo snappen ze bijvoorbeeld helemaal niets van een grote mensen film, schrikken ze van een dode man die nog blijkt te leven en zet Madelief de slimme Jan-Willem regelmatig aan het denken. Maar dan gaat Madelief verhuizen en moet ze op zoek naar nieuwe vriendjes.

In het tweede deel, Grote mensen, daar kan je beter soep van koken, is Madelief verhuisd en vindt ze al spelend in een dichtgetimmerd huis een nieuw vriendje: Robbie de Rover. Ze gaan samen op rooftocht en naar het eiland Ammehoela.

Na herfstvakantie moet Madelief moet voor het eerst naar haar nieuwe school, met een klas vol nieuwe vrienden. In Op je kop in de prullenbak heeft ze een hele gekke meester, die zijn klas graag in de maling neemt, maar ook de gekscherende toneelstukjes en opmerkingen vanuit de klas erg kan waarderen. Madelief heeft het erg naar haar zin op haar nieuwe school en laat het niet om af en toe een grote mond op te zetten tegen de meester.

In Krassen in het tafelblad is Madeliefs oma overleden, maar die kende ze eigenlijk niet zo goed. Nu oma dood is, begint Madelief een band op te bouwen met haar opa door bij hem te logeren en met hem te praten. Met haar kinderlijke, maar daardoor juist meer doordringende, vragen, krijgt haar opa meer grip op de werkelijkheid en leert Madelief dat haar oma niet zo gelukkig was.

In het laatste deel van de serie, Een hoofd vol macaroni, speelt Madelief veel op straat met haar nieuwe vriendin Tineke. Maar al gauw komt ook Tom langs en wordt Madelief een beetje verliefd. Samen met Tom raakt ze verwikkeld is een strijd tussen twee groepen, totdat er iets erg gebeurd.

In alle delen van de serie lijkt het in eerste instantie te gaan om losse verhalen van alledaagse dingen die Madelief met haar vrienden en familie beleeft. Maar uiteindelijk gebeurt er altijd wel iets waardoor alles in perspectief komt te staan, zoals een verhuizing, een overleden oma of een auto-ongeluk. Met Madelief is het nooit saai, zij heeft altijd iets te doen en staat ook bijna nooit met een mond vol tanden.

De boeken over Madelief zijn allen opgedeeld in korte hoofdstukken van vaak maar twee bladzijdes, bijna allemaal opgevrolijkt met een mooie tekening van Mance Post. Met hoofdstuktitels als ‘Madeliefs nieuwe hoofd’, ‘Een portemonnee met beentjes’, Een kwal op de muur’ en ‘Gewurm’ weet je meestal niet van tevoren waar het verhaal over gaat en is elk hoofdstuk een nieuwe verrassing. Met Madelief verveel je je nooit!

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

De kathedralenbouwers โ€“ Georges Duby โ€“ Vertaling: Ger Groot โ€“ Noordboek โ€“ 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collรจge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? โ€“ Frรฉnk van der Linden & Pieter Webeling โ€“ Luitingh-Sijthoff โ€“ 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Propje โ€“ Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!