Matilda van Roald Dahl

Matilda, mijn all time favorite!

matildaMijn favoriete jeugdboek, zo makkelijk vind ik het nog niet om dat te bepalen. Ik lees vanaf jongs af aan al heel veel. Het begon met het uitzoeken van prentenboeken in de bieb met mijn moeder, daarna voorleesboeken, die zowel door mijn ouders als door mijn vijf jaar oudere broer werden voorgelezen en toen ik eindelijk zelf kon lezen verslond ik het ene na het andere boek. ’s Avonds stiekem nog lezen als ik eigenlijk al lang moest slapen omdat het boek zo spannend was en dan snel het bedlampje uitknippen als ik beneden de deur van de woonkamer open hoorde gaan. Er niet bij nadenkend dat het lampje dan nog wel even warm blijft en mijn ouders het dus heus wel wisten.

Als ik dan toch moet kiezen dan blijven er twee all time favourites over, Matilda van Roald Dahl en Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren. Ik kies uiteindelijk voor Matilda. Dahl de fantastische verhalenverteller, een schrijver waarvan iedereen met kinderen minstens drie titels in de boekenkast moet hebben staan. Eindeloos lazen mijn ouders en mijn broer Matilda aan mij voor. Ook al kende ik het verhaal uit mijn hoofd, ik kon er geen genoeg van krijgen. Vooral niet als mijn broer het boek voorlas, dan ging ik zo in het verhaal op dat het net leek alsof ik zelf Matilda was. Komend uit een boekenfamilie, waar de tv maar een uur per dag aan mocht staan, kon ik mij niet voorstellen dat er mensen waren die nooit lazen en alleen maar tv keken. Fascinerend vond ik dat. Toen ik eenmaal zelf kon lezen heb ik het boek wederom nog vele malen gelezen. Een echte musthave in je boekenkast, een tijdloos boek met veel moraal maar verpakt in een prachtig verhaal.

Nynke Tans

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!