Matilda van Roald Dahl

Matilda, mijn all time favorite!

matildaMijn favoriete jeugdboek, zo makkelijk vind ik het nog niet om dat te bepalen. Ik lees vanaf jongs af aan al heel veel. Het begon met het uitzoeken van prentenboeken in de bieb met mijn moeder, daarna voorleesboeken, die zowel door mijn ouders als door mijn vijf jaar oudere broer werden voorgelezen en toen ik eindelijk zelf kon lezen verslond ik het ene na het andere boek. ’s Avonds stiekem nog lezen als ik eigenlijk al lang moest slapen omdat het boek zo spannend was en dan snel het bedlampje uitknippen als ik beneden de deur van de woonkamer open hoorde gaan. Er niet bij nadenkend dat het lampje dan nog wel even warm blijft en mijn ouders het dus heus wel wisten.

Als ik dan toch moet kiezen dan blijven er twee all time favourites over, Matilda van Roald Dahl en Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren. Ik kies uiteindelijk voor Matilda. Dahl de fantastische verhalenverteller, een schrijver waarvan iedereen met kinderen minstens drie titels in de boekenkast moet hebben staan. Eindeloos lazen mijn ouders en mijn broer Matilda aan mij voor. Ook al kende ik het verhaal uit mijn hoofd, ik kon er geen genoeg van krijgen. Vooral niet als mijn broer het boek voorlas, dan ging ik zo in het verhaal op dat het net leek alsof ik zelf Matilda was. Komend uit een boekenfamilie, waar de tv maar een uur per dag aan mocht staan, kon ik mij niet voorstellen dat er mensen waren die nooit lazen en alleen maar tv keken. Fascinerend vond ik dat. Toen ik eenmaal zelf kon lezen heb ik het boek wederom nog vele malen gelezen. Een echte musthave in je boekenkast, een tijdloos boek met veel moraal maar verpakt in een prachtig verhaal.

Nynke Tans

Andere recensies

Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!