Meer spannende roman dan thriller

Speel met vuur – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – The house of Books – 220 blz.

Speel met vuurVorig jaar schreef Gerritsen voor de Maand van het Spannende Boek het gratis boekje Incendio. Dat verhaal diende als basis voor Speel met vuur. Gerritsen heeft er een historische verhaallijn aan toegevoegd waardoor het verhaal meer diepgang krijgt.
Het boek begint op dezelfde manier als Incendio: Julia Ansdell is een violiste uit Amerika die na een optreden op een festival in Rome in een antiekwinkeltje belandt. In de etalage ziet ze een muziekbundeltje liggen, volgeschreven met oude vergeten zigeunerliedjes. Bij het bekijken valt er een los vel uit, volgekrabbeld met noten gecomponeerd door ene L. Todesco. Het blijkt een nooit gespeelde wals te zijn die hij Incendio (vuur) heeft genoemd.

Julia is gelijk in de ban van de compositie en ze neemt het boekje mee terug naar Amerika waar echtgenoot Rob en dochtertje Lilly (3jaar) op haar wachten. Bij het spelen van Incendio gebeuren er onverklaarbare en lugubere dingen. Op het moment dat Julia die speelt lijkt Lilly wel behekst. Maar is Lilly wel de schuldige? Is het wellicht Julia zelf die zich van alles inbeeldt? Of rust er een vloek op het muziekstuk? Julia besluit het geheim van het muziekstuk te ontrafelen en reist af naar Venetië, de stad waar de componist vandaan komt.

Hier begint de tweede verhaallijn, die van Lorenzo Todesco. Lorenzo is een zeer begaafd violist van joodse afkomst. Hij wordt verliefd op Laura Balboni een celliste met wie hij wekelijks repeteert voor een concours. Zijn veelbelovende toekomst valt in duigen als de Tweede Wereldoorlog begint. Hij mag niet meer naar het conservatorium en omdat Laura niet joods is probeert hij haar te vergeten. Als hij haar in 1943 weer tegenkomt blijken ze nog steeds verliefd. Lorenzo is van plan het land te ontvluchten. Diezelfde avond vindt er een razzia plaats en de familie van Lorenzo (vader, moeder, broer en zusje) worden opgepakt en naar een school afgevoerd. De complete muziekbibliotheek van grootvader Alberto wordt in de brand gestoken, Lorenzo weet nog net een klein bundeltje te redden, een bundeltje met zigeunermuziek. Hij wil zijn familie niet in de steek laten en voegt zich bij hen. Ze worden allemaal afgevoerd naar een concentratiekamp in Polen.

Door het verhaal van Lorenzo en Laura in Speel met vuur wordt duidelijk wat de ontstaansgeschiedenis van Incendio is en waarom een machtige familie er zo op gebrand is om dit stuk in hun bezit te krijgen, en hierbij geen enkel middel schuwt. Er volgt een spannend stuk waarin Julia door de nauwe straatjes van Venetië achtervolgd wordt, maar door wie? Is het haar man Rob die haar wil laten opsluiten? Ondanks dit spannende gedeelte vind ik Speel met vuur toch meer een roman dan een thriller zoals we die van Tess Gerritsen gewend zijn. Dit komt voor een groot deel door de historische hoofdstukken over Lorenzo, goed en meeslepend geschreven.

Nelleke Feller

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!