Met een bijzondere kat op reis

Nala’s wereld – Dean Nicholson – Vertaling: Hilke Makkink – Boekerij – 288 blz.

Een boek over een poes en zijn baasje is dat alleen leuk voor kattenliefhebbers? Nee, voor alle (huis)dierenliefhebbers en ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in reisverhalen. Veel nieuws te ontdekken op deze aarde is er niet in de zin van nieuwe gebieden en vreemde volkeren, maar persoonlijke reisavonturen met bijzondere gebeurtenissen zijn een goede vervanger van de ontdekkingsreisverhalen van vroeger. Mensen, vooral mannen, trokken er toen op uit met schepen, koetsen en kamelen om voor hen en voor ons onbekende streken vast te leggen in woord en beeld. Hetzelfde doet deze moderne wereldreiziger, Dean Nicholson, op zijn fiets. Nu natuurlijk op sociale media, want hij is voorzien van een mobiele telefoon, een camera en een drone.

Oorspronkelijk vertrekt Dean samen met zijn vriend Ricky vanuit Dunbar in Schotland om door Europa en misschien nog verder te fietsen. Ze hebben Mexico in gedachten. Voor vertrek werken ze zich maandenlang een slag in de rondte om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om het een paar maanden op het vasteland van Europa uit te houden. Dean pakt het professioneler aan dan Ricky. Hij koopt een dure toerfiets van tweeduizend pond, omdat hij wel inziet dat tijdens zo’n tocht het materiaal het zwaar te verduren zal krijgen. Ricky is wat makkelijker van karakter. Hij neemt genoegen met de oude fiets van Dean en laat die wat opknappen. Je zou zeggen dat zo’n geplande reis op de fiets heel wat van een lichaam zal vergen, maar de jongens hebben geen zin om alle geneugten des levens te laten schieten en gaan zich nogal eens te buiten aan alcoholische consumpties.

Ze vertrekken samen en houden dat vele weken vol, maar op een gegeven moment geeft Ricky er de brui aan en keert terug naar huis. Dean besluit alleen verder te gaan. Hij is bang dat dit de vriendschap met Ricky zal verstoren, maar dat blijkt later reuze mee te vallen. De vriendschap houdt stand. Dean en Ricky hadden geen einddoel, geen punt aan de horizon waar ze per se naar toe wilden. Ze wilden onderweg mensen ontmoeten, liefst bijzondere of interessante om daar een leuke tijd mee door te brengen. Dat valt erg tegen. Twee fietsende bebaarde Schotten hebben geen bijzondere aantrekkingskracht op de mensen die ze tegenkomen. Het blijft bij kortstondige en oppervlakkige contacten. Maar dan, als Dean alleen verder gaat, gebeurt er iets dat zijn leven drastisch zal veranderen.

Op een verlaten bergweg ver van de bewoonde wereld, ergens tussen Montenegro en Bosnië ziet Dean Nicholson een jonge kat van enkele weken oud in de berm tussen wat rotsen en struiken. Het beestje miauwt klaaglijk en Dean voert hem wat pesto – hij heeft geen ander voedsel bij zich. Dean denkt dat het poesje (bleek later) te wild is om te benaderen, maar niets is minder waar. Het is tussen beiden liefde op het eerste gezicht. Het beestje laat zich oppakken en meenemen. Ze zijn vlak bij een grensovergang en Dean is bang dat het diertje ontdekt zal worden en Bosnië niet binnen mag, maar het diertje houdt zich stil in het reistasje dat aan het stuur van de fiets hangt. Ze komen zonder problemen de grens over en in Bosnië gaan ze snel naar een dierenarts die Nala, want zo doopt Dean haar, onderzoekt en de nodige vaccinaties geeft.

Er zijn veel mensen die een bijzondere band hebben met een dier. De verhouding tussen Dean en Nala is uitzonderlijk. Katten laten zich over het algemeen niet vertellen wat ze moeten doen en laten, maar Nala is voor een kat heel meegaand, hoewel ze zich soms wel eens in de problemen brengt door bijvoorbeeld in een veel te hoge boom te klimmen en er dan niet meer uit te durven. Ook Dean gedraagt zich soms behoorlijk onhandig – laat ik het zo maar noemen. Voordat hij Nala ontmoet, springt hij vanaf een brug in een rivier en blesseert zijn knie, die dan ook veel tijd nodig heeft om te herstellen. Maar ja, als zo’n reis vlekkeloos verloopt, valt er ook niet veel over te vertellen.

Wat er allemaal voor spannende dingen gebeuren, moet je zelf maar lezen. Dean heeft het, met behulp van een klein legertje adviseurs en redacteuren, goed opgeschreven. Wat mooi is meegenomen dat je ziet dat Dean ook een geestelijke groei doormaakt, dankzij Nala die hij elke dag moet verzorgen en bezighouden. Nala’s wereld is dus vermakelijke leeskost. Je kunt het ontspannen lezen en wegdromen bij de kat en zijn baasje.

Pieter Feller

 

Boek bestellen!

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!