Misdaadroman van klasse

Een afgesloten huis – M.P.O. Books – De Leeskamer – 249 blz.

Een afgesloten huisM.P.O. (Marco) Books werkt sinds 2004 aan een reeks verhalen over het team van politiedistrict Heuvelrug. Books doel is om de klassieke detective terug te halen door er een moderne invulling aan te geven. Na Bij verstek veroordeeld, De bloedzuiger, Gedragen Haat, De blikvanger, De laatste kans, Dodelijk hobby en De dood van Calista de Vries is Een afgesloten huis het achtste deel van de serie waarmee hij steeds dichter bij dit doel komt.

Utrechtse topcrimineel Fred Duijster wordt vermoord in zijn zwaarbeveiligde huis. Rechercheur Arthur van der Camp, die Bram Petersen vervangt als misdaadoplosser, denkt in de beelden van de bewakingscamera draaideurcrimineel Rafaël du Mez te herkennen. Rafaël wordt opgepakt, maar zijn zus Elvira is van zijn onschuld overtuigd en schakelt advocaat Sjoerd Guikema in om Rafaël vrij te pleiten. Is hij onschuldig zoals hij zelf beweert? Wie zit er dan achter deze gruwelijke moord?

“Haar broer die ze vertrouwde en liefhad, had een moord gepleegd. Het was een gedachte die ze nog niet in haar hoofd wilde toelaten. Het kon niet waar zijn, het mocht niet waar zijn. Maar als het waar was, dan wist die advocaat ervan, dan had hij haar in de waan gelaten dat Rafaël onschuldig was. Hij had tegen haar gelogen.”

Het boek is ingedeeld in dagen. Per dag wordt er beschreven wat er gebeurt en in hoeverre het onderzoek vordert. Deze dagen zijn weer opgesplitst in korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk met een nieuw perspectief, vaak met een mooie cliffhanger zodat je snel verder wil lezen. Slimme truc van Books. Daarnaast is het door de korte afwisselende hoofdstukken ook goed duidelijk wie wat doet, zegt en denkt.

Zoals gezegd is Een afgesloten huis deel van een serie boeken. Toch is het boek goed los te lezen. De personages uit eerdere delen worden door de schrijver goed geïntroduceerd. Als lezer heb je nooit het gevoel dat je iets mist, dat je de eerste verhalen ook had moeten lezen om de situatie goed in te schatten.

Books zet advocaat Sjoerd Guikema neer als een stereotype Fries. Met zijn naam, blonde haren, sterke accent en zijn geschiedenis van fierljeppen is het cliché compleet. Gelukkig maakt de schrijver dit meer dan goed door Sjoerd een heldenrol toe te dichten.

Een kleine misser is dat het hele verhaal rondom Rafaël dus Mez’ bekering eigenlijk niet echt een afsluiter krijgt. Als lezer krijg je wel te horen wat er zich heeft afgespeeld binnen het kerkgenootschap, en het is een leuk bijvoegsel, maar het komt uiteindelijk niet echt terug in de ontknoping.

Al met al is Een afgesloten huis een spannend verhaal, met verrassende elementen om het boek goed te laten lopen. Je wilt doorlezen en weten welke ontknoping de schrijver voor je in petto heeft.

Felice Beekhuis

 

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!