Missie vol geheimen in oorlogsgebied

De vallei – John Renehan – Vertaling: Jonas de Vries – Luitingh-Sijthoff – 411 blz.

De ValleiMaar weinig mensen weten hoe het er aan toe gaat in een oorlogsgebied, wanneer de orders van hogerhand verder weg lijken dan ooit en je oerinstinct om te overleven de overhand neemt. In De vallei vertelt auteur John Renehan op een begrijpelijke manier het verhaal van luitenant Black. Black werkt op het administratiekantoor van het bataljon en belandt op een plek vol geruchten en geheimen als hij naar de basis Vega wordt gestuurd met een missie.

Rangen, tactiek en belangen spelen een grote rol in het samenspel dat Renehan creëert met als decor het Afghaanse land. In de provincie Nooristan ligt de Vallei, de ruigste, ergste en meest afgelegen van alle valleien. Black wordt er naar toe gestuurd vanwege een ’15-6’, een onderzoek naar wangedrag binnen de militaire eenheid. Als onafhankelijk officier dient hij een ogenschijnlijk oninteressant ongeval, het neerschieten van een geit, te onderzoeken.

Black ontdekt al snel dat er meer aan de hand is binnen de basis en dan vooral in de Vallei, waar de Afghaanse bewoners niet zo tevreden zijn met het Amerikaanse leger in de buurt. De Taliban ligt constant op de loer en binnen de gelederen is het vertrouwen ook ver te zoeken. John Renehan heeft in Irak gediend als artillerieofficier in de derde infanteriedivisie van de Amerikaanse landmacht. Hij is werkzaam geweest als advocaat in New York. De vallei is zijn eerste boek.

De vallei geeft een inkijkje in de militaire wereld van oorlog en maakt het aantrekkelijk voor leken om te lezen. Terminologie wordt vereenvoudigd, evenals alle andere oorlogstermen die aan bod komen. Zo zijn ‘fobbits’ soldaten die hun hele uitzending in kleine kantoortjes met airconditioning zitten en zelden buiten de basis komen. Je komt te weten wat E-7 inhoudt, waar Hesco-containers voor dienen en wat een highspeed en de genie betekent.

Hoofdpersonage Black had wel meer diepgang mogen krijgen, hij blijft wat aan de oppervlakte qua persoonlijkheid. Voor de oplettende lezer is het mysterie dat langzaam ontrafeld word als het geheim van de Vallei te begrijpen, een ander zou halverwege de draad kwijt kunnen raken. Renehan gaat er snel vanuit dat zijn lezer alles doorheeft, terwijl dat vaak nog een aantal bladzijdes kan duren.

Daar tegenover staat de prachtige gedetailleerde beschrijving van het Afghaanse gebergte en de fascinerende werking van de militaire rangen binnen het leger. Kortom, De vallei is een oorlogsverhaal voor de liefhebbers en de gretige boekenwurmen die het aandurven om deze raadselachtige thriller open te slaan.

Gaetana Ferla

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!