Missie vol geheimen in oorlogsgebied

De vallei โ€“ John Renehan โ€“ Vertaling: Jonas de Vries โ€“ Luitingh-Sijthoff โ€“ 411 blz.

De ValleiMaar weinig mensen weten hoe het er aan toe gaat in een oorlogsgebied, wanneer de orders van hogerhand verder weg lijken dan ooit en je oerinstinct om te overleven de overhand neemt. In De vallei vertelt auteur John Renehan op een begrijpelijke manier het verhaal van luitenant Black. Black werkt op het administratiekantoor van het bataljon en belandt op een plek vol geruchten en geheimen als hij naar de basis Vega wordt gestuurd met een missie.

Rangen, tactiek en belangen spelen een grote rol in het samenspel dat Renehan creรซert met als decor het Afghaanse land. In de provincie Nooristan ligt de Vallei, de ruigste, ergste en meest afgelegen van alle valleien. Black wordt er naar toe gestuurd vanwege een โ€™15-6โ€™, een onderzoek naar wangedrag binnen de militaire eenheid. Als onafhankelijk officier dient hij een ogenschijnlijk oninteressant ongeval, het neerschieten van een geit, te onderzoeken.

Black ontdekt al snel dat er meer aan de hand is binnen de basis en dan vooral in de Vallei, waar de Afghaanse bewoners niet zo tevreden zijn met het Amerikaanse leger in de buurt. De Taliban ligt constant op de loer en binnen de gelederen is het vertrouwen ook ver te zoeken. John Renehan heeft in Irak gediend als artillerieofficier in de derde infanteriedivisie van de Amerikaanse landmacht. Hij is werkzaam geweest als advocaat in New York. De vallei is zijn eerste boek.

De vallei geeft een inkijkje in de militaire wereld van oorlog en maakt het aantrekkelijk voor leken om te lezen. Terminologie wordt vereenvoudigd, evenals alle andere oorlogstermen die aan bod komen. Zo zijn โ€˜fobbitsโ€™ soldaten die hun hele uitzending in kleine kantoortjes met airconditioning zitten en zelden buiten de basis komen. Je komt te weten wat E-7 inhoudt, waar Hesco-containers voor dienen en wat een highspeed en de genie betekent.

Hoofdpersonage Black had wel meer diepgang mogen krijgen, hij blijft wat aan de oppervlakte qua persoonlijkheid. Voor de oplettende lezer is het mysterie dat langzaam ontrafeld word als het geheim van de Vallei te begrijpen, een ander zou halverwege de draad kwijt kunnen raken. Renehan gaat er snel vanuit dat zijn lezer alles doorheeft, terwijl dat vaak nog een aantal bladzijdes kan duren.

Daar tegenover staat de prachtige gedetailleerde beschrijving van het Afghaanse gebergte en de fascinerende werking van de militaire rangen binnen het leger. Kortom, De vallei is een oorlogsverhaal voor de liefhebbers en de gretige boekenwurmen die het aandurven om deze raadselachtige thriller open te slaan.

Gaetana Ferla

Andere recensies

Confetti vriendschap โ€“ Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers โ€“ Georges Duby โ€“ Vertaling: Ger Groot โ€“ Noordboek โ€“ 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collรจge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? โ€“ Frรฉnk van der Linden & Pieter Webeling โ€“ Luitingh-Sijthoff โ€“ 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!