Moet je absoluut lezen!

Confrontaties – Simone Atangana Bekono – Lebowski – 221 blz.

De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Salomé is een meisje dat opgroeit in een verstikkende omgeving. Een omgeving waarin ze nooit heeft gepast. Te slim, te brutaal, te jong. Het enige dat ze kon doen was lezen (Griekse klassiekers, literatuur) en zich met de familie bezighouden. Binnenin Salomé heerst woede. Een bijna ontembare woede die ze nauwelijks onder controle kan houden. Die ze wil begrijpen. Want dan pas zal ze weten waarom het allemaal zo mis is gegaan en wat ze een volgende keer anders zou kunnen doen. Ook al hadden die jongens het verdiend. Heeft ze er spijt van? Ze zegt van niet.

Ze is een stoere chick die zich door niets of niemand wat in de weg laat leggen. Ze moet hier zien te overleven. Ook al is ze machteloos. Ze raakt bevriend met Marissa, die net als zij met bitterheid en cynisme tegen de regels van het jeugddetentiecentrum probeert in te gaan. Maar Marissa mag binnenkort naar huis.

Salomé staat met diep wantrouwen tegenover haar (van televisie bekende) psycholoog en moet alle zeilen bijzetten om niet keer op keer in woede uit te barsten. Ze irriteert zich mateloos aan hem en ook dát wil ze begrijpen. Hij stelt stomme vragen, hij snapt het niet, hoe ze ook haar best doet. Ze voelt zich machteloos. Net zo machteloos als vroeger op school waar ze altijd gepest werd.
Ondertussen weet ze dat haar vader niet lang meer te leven heeft door de kanker die hem getroffen heeft, dat haar moeder het gezin moet onderhouden en dat haar oudere zus Miriam alleen maar weg wil uit het dorp.

De auteur heeft met Confrontaties een indrukwekkend en bijzonder boek geschreven. Dat dagelijks verstikkende, dat worstelen met wantrouwen, de onacceptabele situaties die schijnbaar “normaal” zijn, dat je niet laten kennen, dat nadenken over je leven, dat jezelf vragen blijven stellen, hoe moeilijk ook, dat altijd maar je best blijven doen, dat jezelf niet kwetsbaar durven opstellen en het ondertussen wel zijn, dat constante gevecht met jezelf en de wereld en hoe uiteindelijk confrontaties aan te gaan. Dat en nog zoveel meer is prachtig en aangrijpend verwoord in heldere taal die onmiddellijk aanspreekt. Als lezer wil je net als Salomé begrijpen waar haar gewelddadigheid en cynisme vandaan komen, want je kunt niet anders dan van dit meisje houden. Langzaam en gedoceerd laat de auteur pijnlijke en ontroerende stukjes los die deel uitmaken van het leven van dit meisje.
Het taalgebruik tussen de meiden en hun begeleiders is vaak hard, maar daarmee wel uit het leven gegrepen. De woorden die soms in lettergrepen worden weergegeven zijn treffend en vaak aandoenlijk en zeker het stuk waarin geen leestekens worden gebruikt maakt diepe indruk.

Confrontaties moet je beslist lezen. Confrontaties laat je niet los. Confrontaties zou niet alleen door volwassenen gelezen moeten worden, maar zeker ook door Young Adults.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!