Moeten we rennen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan?

Stop the rush – Leen Steyaert – Van Halewyck- 300 blz.

Leen Steyaert (1962) heeft al meer dan vijfentwintig jaar ervaring in de complementaire en natuurgeneeskunde. Ze is voedingsdeskundige en menopauzeconsulente. Eerder van haar verschenen Stralend door de menopauze en Leef en eet volgens je Oerritme, beiden bestsellers. In Stop the rush gaat ze er van uit dat gejaagdheid je hormonen op hol brengen en je hiermee moet stoppen om zo gezonder te leven en beter in je vel te gaan zitten.

Het boek is gericht op vrouwen van middelbare leeftijd. Vrouwen die elke dag van hot naar her vliegen en constant het gevoel hebben tekort te schieten. Het combineren van werk, privé en vaak ook nog een studie er naast, het streven naar perfectionisme en controle werken faalangst in de hand, omdat ze op hun tenen moeten lopen om alles bol te werken. Wat niet in alle gevallen lukt. Door de hang naar het perfect te willen doen is het gedoemd te mislukken daar niemand immers perfect is.

De schrijfster stelt als eerste dat mannen en vrouwen anders in elkaar steken, niet alleen mentaal maar ook lichamelijk en dat vrouwen niet moeten willen leven volgens “ de mannelijke norm”. Vrouwelijke eigenschappen worden verder ook als zwak gezien in een prestatiegerichte maatschappij en in haar betoog neemt ze mee dat er nog nooit eerder zo veel vrouwen thuis zitten met een burn-out of een depressie. Vaak sukkelen ze ook door met vage klachten die volgens de schrijfster het gevolg zijn van een verstoring van de werking van de hormonen. Door je leven aan te passen en niet van jezelf alles maar te moeten, behalve dat je moet luisteren naar je lichaam zou je je weer beter in je vel voelen zitten en de wereld weer aan kunnen.

Stop the rush is een echt handboek. Niet een prettig leesbaar boek waar je in één keer door heen leest, maar een boek wat je regelmatig op moet pakken en open moet slaan daar waar de informatie staat die je op dat moment kunt gebruiken. De goede en uitgebreide inhoudsopgave is hier een goede hulp bij. Het boek bestaat uit vijf delen die volgen na een uitgebreide inleiding. Het eerste deel gaat in op de gejaagdheid en de psychische druk. Het tweede deel vertelt over de hormoonhuishouding en in deel drie over de ontregeling ervan. Deel vier over hoe je hier ziek van kunt worden en het vijfde deel hoe je het heft in handen moet nemen en er tegen kunt strijden. De schrijfster sluit af met een dankwoord en literatuurlijst.

Het boek zou behoorlijk zware en saaie kost kunnen zijn, maar de schrijfster weet het heet toegankelijk te brengen. In het begin was ik blij met de vele ervaringen van andere vrouwen die soms herkenbaar waren, maar zeker het verhaal wat toe lichten en in een duidelijk perspectief zet. Maar na de inleiding had ik zoiets van nu weet ik het wel en had ik het gevoel dat er in herhaling werd gevallen. Maar als je het boek echt als handboek gebruikt (en niet als leesboek) zullen deze herhalingen denk ik minder opvallen.
Verder vond ik dat het vijfde hoofdstuk wat uitgebreider mocht zijn. Met name het stukje over voeding is zeer beknopt terwijl dit toch wel een stokpaardje van de schrijfster is. Ze verwijst hiervoor naar haar andere boek wat ik dan toch een beetje jammer vind.

Stop the rush zelf geeft verheldering, herkenbaarheid en na het lezen ervan blijkt toch dat jezelf voor een heel groot deel verantwoordelijk bent voor je eigen gezondheid en als je die wilt verbeteren je zelf hard aan de slag moet en daarbij is dit handboek een mooie duw in de rug.

Conny Schelvis

Andere recensies

Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!
Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!