Een mooi geïllustreerd verjaardagscadeau!

Antonia – Anke de Vries – Illustraties Piet Grobler – Lemniscaat – 26 blz.

antonia-anke-de-vriesAnke de Vries wordt op vijf december 2016 tachtig jaar. Om dit te vieren worden er vier klassiekers van haar, speciaal door haar herschreven, in een nieuw jasje gestoken en is dit mooie, fleurige prentenboek uitgegeven. Antonia is een nog niet eerder uitgebracht verhaal van Anke de Vries.

Het eerste boek van Anke de Vries verscheen in 1972 waarna er nog vele tientallen zouden volgen. Ze maakte onder andere schoolboekjes, lesboeken en leesboeken voor de jeugd en volwassenen. Ook won ze verschillende prijzen waaronder een Zilveren Griffel in 1976 voor het geheim van Mories Besjoer en diverse malen de Prijs van de Nederlandse kinderjury.

Piet Grobler (1959) studeerde theologie, journalistiek en grafische vormgeving. Hij werkte jarenlang als redacteur en grafisch vormgever. Sinds 1996 is hij freelance kunstenaar en illustrator, en sinds 2009 werkt hij als illustratiedocent. Voor zijn werk heeft hij talloze prijzen ontvangen over de gehele wereld. Bij Lemniscaat zijn al diverse prentenboeken met zijn illustraties verschenen waaronder het Vogeltjes-ABC.

Antonia gaat ook over een vogeltje. Een vogeltje dat vindt dat ze heel mooi kan zingen en dit doet ze graag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. De andere dieren worden er knettergek van, vooral van het vroege gewekt worden door een valse toon. Dit geeft een hoop gemopper en op een dag is Antonia het gemopper zat en vertrekt. Maar al snel mist ze de anderen en hun gemopper en verzint een list om terug te gaan om te ontdekken of zij ook wordt gemist.

Het is weer van harte lust genieten van de platen van Piet Grobler. De vrolijke en warme kleuren, veel oranje en rood, en de bonte rij vogeltjes die voorbij komt, is heerlijk om te zien! Het verhaal zelf is eenvoudig en de boodschap duidelijk: je mist iemand pas als ie er niet meer is… Deze boodschap wordt in heel weinig tekst met zeer korte zinnen verteld. Maar door de mooie illustraties is er ook niet veel tekst nodig om te genieten van dit mooie prentenboek!
Echt een cadeautje voor iedereen!

Conny Schelvis

Andere recensies

Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!