Een mooi geïllustreerd verjaardagscadeau!

Antonia – Anke de Vries – Illustraties Piet Grobler – Lemniscaat – 26 blz.

antonia-anke-de-vriesAnke de Vries wordt op vijf december 2016 tachtig jaar. Om dit te vieren worden er vier klassiekers van haar, speciaal door haar herschreven, in een nieuw jasje gestoken en is dit mooie, fleurige prentenboek uitgegeven. Antonia is een nog niet eerder uitgebracht verhaal van Anke de Vries.

Het eerste boek van Anke de Vries verscheen in 1972 waarna er nog vele tientallen zouden volgen. Ze maakte onder andere schoolboekjes, lesboeken en leesboeken voor de jeugd en volwassenen. Ook won ze verschillende prijzen waaronder een Zilveren Griffel in 1976 voor het geheim van Mories Besjoer en diverse malen de Prijs van de Nederlandse kinderjury.

Piet Grobler (1959) studeerde theologie, journalistiek en grafische vormgeving. Hij werkte jarenlang als redacteur en grafisch vormgever. Sinds 1996 is hij freelance kunstenaar en illustrator, en sinds 2009 werkt hij als illustratiedocent. Voor zijn werk heeft hij talloze prijzen ontvangen over de gehele wereld. Bij Lemniscaat zijn al diverse prentenboeken met zijn illustraties verschenen waaronder het Vogeltjes-ABC.

Antonia gaat ook over een vogeltje. Een vogeltje dat vindt dat ze heel mooi kan zingen en dit doet ze graag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. De andere dieren worden er knettergek van, vooral van het vroege gewekt worden door een valse toon. Dit geeft een hoop gemopper en op een dag is Antonia het gemopper zat en vertrekt. Maar al snel mist ze de anderen en hun gemopper en verzint een list om terug te gaan om te ontdekken of zij ook wordt gemist.

Het is weer van harte lust genieten van de platen van Piet Grobler. De vrolijke en warme kleuren, veel oranje en rood, en de bonte rij vogeltjes die voorbij komt, is heerlijk om te zien! Het verhaal zelf is eenvoudig en de boodschap duidelijk: je mist iemand pas als ie er niet meer is… Deze boodschap wordt in heel weinig tekst met zeer korte zinnen verteld. Maar door de mooie illustraties is er ook niet veel tekst nodig om te genieten van dit mooie prentenboek!
Echt een cadeautje voor iedereen!

Conny Schelvis

Andere recensies

De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!