Mooie afsluiting van bijzondere trilogie

Bibliotheek der zielen, het derde boek van de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine – Ransom Riggs – Vertaling: Tine Poesen – Clavis – 507 blz.

bibliotheek der zielen Ransom Riggs begon een paar jaar geleden met het verzamelen van vintage foto’s. Een toevallige hobby, niets serieus. Wat hem opviel was dat de foto’s die hem het vreemdst voorkwamen van kinderen waren. De foto’s, meestal gevonden op rommelmarkten, waren oud en anoniem dus de verhalen erachter had hij er niet bij. Dat gaf hem het idee om zelf deze verhalen te verzinnen. Enkele jaren terug verscheen De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, in 2014 het deel De omhulde stad en inmiddels is de afsluiting van deze trilogie Bibliotheek der zielen uitgegeven.

De boeken zijn stuk voor stuk bijzonder qua vormgeving. Het zijn mooie hardcovers, grijze omslagen met antiekbruine accenten en op de voorzijde een bijzondere zwart/wit foto. Door het boek heen staan ook de zwart/wit foto’s met achterin het boek een verantwoording van wie ze afkomstig zijn. Doordat het aparte foto’s zijn en de manier waarop ze tussen het verhaal zijn geplaatst, op een bruine achtergrond, geeft dit een zeer aparte donkere sfeer aan het verhaal.

Ik had de eerste twee delen al gelezen en keek uit naar het derde en laatste deel van deze trilogie. In deel één maak je vooral kennis met Jacob Portman die, net als zijn opa, contact kan leggen met de Bijzonderen (verborgen tak van elk soort, mens of dier, met bovennatuurlijke eigenschappen), Hulsels (monsterachtige ex-bijzonderen die hunkeren naar zielen van Bijzonderen), Schepsels (een verzadigde Hulsel) en Ymbrynes (matriachen van Bijzonderen, die in vogels kunnen veranderen). De Bijzonderen en Ymbrynes leven in een Lus, een gebied waar één dag continu wordt herhaald, gemaakt door Ymbrynes om hun Bijzonderen te kunnen beschermen. Buiten de lus zullen ze snel verouderen en sterven.

In het eerste deel draait het voornamelijk om het kennis maken met de personages en de ontdekking van Jacob van deze personages, hun levenswijze en zijn gave. Het tweede deel sloot daar prima op aan en brengt Jacob en zijn inmiddels vrienden naar Londen op de vlucht voor Hulsels en Schepsels, met meer actie maar nog steeds de horrorachtige en donkere details in het verhaal.
Het tweede deel stopte voor mij vrij abrupt waar Jacob en Emma (een Bijzondere) hun vrienden kwijtraken op een station in Londen. Maar dat is wel het punt waar deel drie meteen van start gaat. De zoektocht naar hun vrienden om ze te redden van de vijand samen met de pratende hond Edison. Ze moeten hiervoor reizen naar een heel duistere Lus, Devil’s Acre. Een plek vol bijzondere misdadigers en er volgen de nodige ontmoetingen met deze misdadigers en de ene achtervolging na de andere. Jacob ontdekt een nieuwe krachtige gave bij zichzelf die hem goed van pas komt in deze strijd.
Uiteindelijk komen ze bij een zwaarbewaakt fort waar de laatste confrontatie zal plaats vinden.

Bij het begin van deel één zat ik gelijk in het verhaal en liet mij mee voeren naar een nieuwe wereld, want Ransom Riggs is een meesterlijke verteller. In deel twee zat volop actie en werden karakters toegevoegd en uitgediept. Aan het begin van het derde deel wordt nog even een korte uitleg van wat begrippen gegeven, zodat je wat makkelijker in het verhaal stapt als het al wat langer geleden is dat je de vorige delen hebt gelezen. En dan komt het verhaal (helaas) wat traag op gang. Ik denk dat je door deze trage start het boek ook wel zelfstandig zou kunnen lezen. Dit is niet aan te raden, want je mist dan wel de nodige achtergrondinformatie, maar bij sommige stukken had ik wel iets van “dit weet ik nu wel” , er mag wel wat meer spanning in komen. En die komt er gelukkig ook, al blijft de horrorachtige sfeer van het eerste deel achterwege. Toch weet de schrijver hier een daar een aparte wending aan te brengen. Bijvoorbeeld een personage dat zich anders voordoet dan hij is en dat zorgt voor de nodige spanning en verwondering waar ik naar op zoek was. Uiteraard maken de foto’s het verhaal extra mysterieus. Al met al is het toch een mooie afsluiting van deze bijzondere trilogie. De vragen zijn beantwoord en het verhaal is nu wel verteld.

Conny Schelvis

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!