Een mooie combinatie van diverse genres

De oversteek – Justin Cronin – Vertaling: Boukje Verheij en Dennis Keesmaat – Cargo – 1024 blz.

Justin Cronin(1962) is geboren en getogen in New England in de Verenigde Staten. Hij ontving voor zijn eerdere romans onder andere de PEN/Hemingway Award, de Stephen Crane Prize en de Whiting Writer’s Award. Cronin is docent Engelse literatuur aan Rice University en woont in Texas. De oversteek is het eerste deel in De oversteek-trilogie, die wordt gecompleteerd door De twaalf en De stad der spiegels.

Een geheim project van de Amerikaanse overheid. Proefpersonen die met een virus worden besmet. Maar het loopt uit de hand en twaalf van de proefpersonen breken uit met verschrikkelijke gevolgen. De zesjarige Amy weet ternauwernood te ontsnappen. Terwijl de menselijke beschaving wordt vernietigd, verschuilt zij zich in de bossen van Oregon.

Honderd jaar later.
Een ommuurde kolonie weet zich met moeite staande te houden tegen de kwaadaardige wezens die het Amerikaanse landschap bevolken. Voortdurend moeten ze alert blijven op dreigend gevaar. De voorraden raken op en de accu’s die voor het licht zorgen worden steeds slechter. Het einde raakt in zicht. Dan staat er plots een jonge vrouw voor de poort. Een vrouw zonder stem, zonder herinneringen. Met een aantal van de overlevenden ontstaat een vriendschap en ze besluiten gezamenlijk de oversteek te maken. Naar de plaats waar het ooit begon om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken – het geheim waardoor zij de wereld kan redden.

β€œVoordat ze het Meisje zonder Verleden werd – Zij die uit het Niets Verscheen, De Eerste en Laatste en Enige, die duizend jaar leefde – was zij gewoon een klein meisje in Iowa dat Amy heette. Amy Harper Bellafonte.”

Het eerste gedeelte van De oversteek is best wel taai en moeilijk doorheen te komen. Maar toch heeft het iets waardoor je blijft doorlezen. Gelukkig maar, want als de jonge vrouw in beeld komt, wordt het allemaal een stuk spannender. Een vrouw die voor verandering zal zorgen en hoop geeft.

De oversteek is een thriller die, als je het goed bekijkt, meerdere genres omvat. Horror, fantasy en een dystopische wereld met vampierachtige wezens. Ook wordt de romantiek en liefde niet vergeten. Als je je eenmaal door het eerste gedeelte heen geworsteld hebt, wordt De oversteek steeds interessanter en meer onderhoudend. Langzaam ontstaat er een band met de personages en hun tocht geeft de nodige spanning mee. Vooral Amy, waarvoor de tijd lijkt te hebben stilgestaan, is een personage die het verhaal een speciaal karakter meegeeft. De spannende tocht waarin de personages steeds bedacht moeten zijn op het gevaar, trekt je hun bijzondere wereld in.

De auteur zet alles beeldend neer en laat een extraordinaire wereld zien. Een wereld die beangstigend overkomt. Naarmate het verhaal vorderde, merkte ik dat ik me steeds meer liet meeslepen en een betere voorstelling kon maken van deze wereld. Op sommige momenten was het gewoon eng en was het alsof ik in een horrorverhaal was beland.

Nadat ik het boek na het lezen van de laatste bladzijde dichtklapte, was ik, ondanks het lastige eerste gedeelte, overtuigd. De oversteek is een mooie combinatie van diverse genres en ik ben nu zeer nieuwsgierig naar het vervolg en kan niet wachten om dat te gaan lezen.

Wendy Wenning

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het CollΓ¨ge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!