Mooie dromen voor Nederland

Mijn droom voor ons land: Inspiratie voor de koning – Inwoners van het Koninkrijk / Nationaal Comité Inhuldiging – 93 blz.

DroomboekOp 28 januari maakte koningin Beatrix bekend dat zij op Koninginnedag afstand zou doen van de troon. Na drieëndertig jaar koningschap heeft haar oudste zoon Willem-Alexander haar op 30 april 2013 opgevolgd. Het resultaat van één van de vele initiatieven van het Nationaal Comité Inhuldiging is het Droomboek. Per e-mail en per post konden alle inwoners van het Koninkrijk hun droom voor hun land insturen, als inspiratie voor de koning en voor ons allemaal. Uit ruim de 6500 inzendingen die binnenkwamen, maakte een jury een keuze. Zo is dit Droomboek tot stand gekomen.

Mensen hebben hun hart laten spreken. De dromen zijn onderverdeeld in acht categorieën: Groen, elke dag, samen, lach, wereld, beweging, kunst en kansen. We dromen met zijn allen van gelijke kansen voor iedereen, logeren bij de nieuwe koning thuis, schoon drinkwater over de hele wereld, een koninkrijk vol gelukkige families of een schoner Nederland.

Er zijn niet alleen mooie dromen ingestuurd, ook grappige wensen zijn door de selectie gekomen. “We leven in het beste land van de wereld. Alleen hebben we altijd wat te klagen. Negen van de tien keer gaat het over het weer. En aangezien u natuurlijk een trouwe Ajax-fan bent, is het mijn droom dat Nederland ook een schuifdak krijgt. Zodat wanneer het weer ons niet aanstaat, we gewoon het dak dichtschuiven! Ik weet zeker dat iedereen dan veel gelukkiger zal zijn”, aldus de 26-jarige Imad Haddad uit Dordrecht.

Niet alleen teksten hebben het boek gehaald. Ook kindertekeningen, schilderijen en ingezonden foto’s zijn er in te vinden. Net als foto’s van de inhuldiging van 30 april 2013. Wat ik zelf erg leuk vind is de paginanummering. Er is niet gekozen voor een simpelweg 1, 2, 3, 4. Op elke pagina staat een korte wens van iemand waarvan de leeftijd overeenkomst met het paginanummer. Van de 5-jarige Jacqueline Nederlof uit Roosendaal: “Dat arme kinderen één dag gratis naar een pretpark mogen” tot de 93-jarige Stans Eikelenboom uit Oegstgeest: “Zorg voor veilig drinkwater in de toekomst”.

Met de bon die bij ieder huishouden in de brievenbus is gevallen, kan een Droomboek worden opgehaald bij een deelnemende boekhandel. Een gratis boek voor iedereen. En dat het boek voor alle Nederlanders in Duitsland is gedrukt, zullen we maar door de vingers zien.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen