Mooie illustraties van Langeler opnieuw uitgegeven

De Zandmannetjes – Illustraties van Freddie Langeler – Tekst van Heleen Groenendijk – Kluitman – 32 blz.

zandmannetjesFreddie Langeler (1899-1948) was in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw een bekend en geliefd illustratrice. Vanaf 1913 werkte ze regelmatig voor Uitgeverij Kluitman. Ze illustreerde in totaal meer dan honderd kinderboeken van verschillende auteurs. Haar stijl spreekt ook vandaag de dag nog zeer tot de verbeelding. Wie goed oplet, ziet haar werk nog regelmatig voorbijkomen op nostalgische prenten en ansichtkaarten.
Toen ik De Zandmannetjes doorbladerde, moest ik onmiddellijk denken aan een kinderboekje dat ik vroeger vaak voorgelezen heb gekregen of zelf las, en waar ook mijn oma en moeder dol op waren: De Wortelkindertjes.

Ik ben daarom onmiddellijk naar mijn boekenkast gelopen, en ja, daar stond het dan, het oudere prentenboek van Freddie Langeler. Dit laat al zien dat veel generaties van boekenliefhebbers Langeler kennen en al jaren van haar werk genieten. De illustraties van De Zandmannetjes komen uit 1929. Het boekje is in 2014 opnieuw uitgebracht, met vernieuwde teksten van Heleen Groenendijk.

En terecht. Met de zachte, mooie tekeningen van Langeler laat ze de kleine persoontjes in haar boeken echt tot leven komen: schattige, kleine wezentjes die natuurverschijnselen personifiëren. Zo ook in De Zandmannetjes. Mannetjes in grijze pakjes en rode puntmutsjes komen ’s nachts bij Roosje, een jong meisje dat slapen moet. De Zandmannetjes nemen haar mee naar hun Dromenland.

“Het is net zeven uur geweest
En Roosje ligt te dromen,
Als door het open raam naar binnen
Zeven zandmannetjes komen.”

Ik ben fan van de mooie illustraties van Langeler, en verwacht dat na mij nog vele generaties van haar werk zullen genieten.

Nog één toevoeging: Deze uitgave van De Zandmannetjes is niet duur (€6,95), en zeker een goede aanvulling van iedere kinderboekencollectie.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!