Mooie nadenkverhaaltjes van Tiny Fisscher

De droom van Schildpad – Tiny Fisscher en Barbara de Wolf – Samsara – 48 blz.

Met haar vorige boek over Schildpad, Het geluk van Schildpad won Tiny Fisscher een zilveren griffel. Nu is er het vervolg waarin Schildpad met alle andere dieren terugkeert. In het eerste verhaal ‘Vanzelf’ lijkt het geluk van schildpad ver weg. Schildpad voelt zich ‘donker’. Is het een dipje of een depressie? Gelukkig is zijn vriend Das in de buurt die hem probeert op te monteren en goede adviezen heeft om weer ‘licht’ te worden. Als dat niet zo snel lukt, schurkt Das lekker tegen schildpad aan. Volgens Das gaat het donker echt vanzelf weer over.

Met deze dierenverhalen treedt Tiny Fisscher in de voetsporen van Max Velthuis en Toon Tellegen. Eigenlijk zijn ze een soort mix van de twee. De verhalen zijn kleurig geïllustreerd door Barbara de Wolf, zoals ook Max Velthuis zijn verhalen kleurig begeleidde. Ze hebben de licht filosofische en ook wel tobberige inslag van de verhalen van Tellegen.

De opzet van de verhalen is niet ingewikkeld. Schildpad zit met iets en zijn vrienden schieten te hulp en denken met hem mee. Het leukste verhaal is ‘Dan gebeurt het’ waarin Schildpad zich afvraagt waarom hij niet kan lachen, gieren en brullen. Wie beter dan Lachvogel kun je daarvoor raadplegen?  Lachvogel zegt van zichzelf: ‘Ik ben met een lach in mijn snavel geboren.’ Een paar elastiekjes helpen Schildpad om zijn mondhoeken op te trekken en na veel inspanning lukt het zelfs om te giechelen.

Het is een vredig dierenrijk dat Tiny Fisscher heeft geschapen. Ruzie wordt opgelost, spijt wordt betuigd, zelfs als het niet echt nodig is. Tiny Fisscher kiest voor een mix van zware en lichte onderwerpen, maar telkens zo dat de voorlezer er met het kind over kan praten. Daar geeft ze aanzetten toe en laat ze ook de ruimte voor. De verhalen zijn niet dichtgetimmerd en de voorlezer moet echt aan de bak.

Dan zijn er de illustraties, collages van Barbara de Wolf. Ze ondersteunen de verhalen geweldig. De gelaatsuitdrukkingen passen precies bij de gevoelens van de dieren. De techniek lijkt me heel moeilijk, maar het resultaat is fenomenaal. De droom van Schildpad is een aanrader voor voorlezers die er niet voor terugdeinzen om zo af en toe wat uit te leggen en in te vullen. Uiteraard kunnen de kinderen dat zelf ook doen. Echte nadenkverhaaltjes.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!