Mooie plaatjes in dromenland

ZZZ – Loes Riphagen – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – 27 blz.

ZzzLoes Riphagen (1983) groeide op in een dorpje op de Veluwe. Ze studeerde aan de Kunstacademie van Rotterdam, waar haar afstudeerproject als basis diende voor haar allereerste prentenboek Slaapkamernachtdieren. Riphagen maakt vrolijke en eigenwijze illustraties. Dit jaar maakte zij het speciale prentenboek voor de Kinderboekenweek 2013: ZZZ.
Het meneertje heeft een slechte dag. Zijn fiets is gestolen, hij staat in de hondenpoep, zijn soep brandt aan en zijn hamster is overleden. Als hij thuis komt, gaat hij maar gelijk naar bed. Hij valt in slaap en wandelt zo recht een nachtmerrie vol enge monsters binnen. Maar gelukkig worden de dromen daarna veel leuker. Zo redt hij een prinses van een piraat, scoort hij een heel belangrijk doelpunt in een vol stadion, treedt hij op in een circus, wordt hij een beroemde rockster en nog veel meer leuke avonturen voor het meneertje. De volgende dag begint dus al een stuk leuker dan die daarvoor.

Het zijn niet alleen maar leuke plaatjes met een feelgoodverhaal voor de kleintjes, Loes Riphagen heeft ook een paar grapjes toegevoegd voor de ouders die meekijken. Zo leest het meneertje in bed een boek met de naam Loes, maakt ze reclame voor haar eigen websites via de reclameborden in het voetbalstation en hangt er in de slaapkamer een bordje met Droom Sweet Droom. Daarnaast heeft ze op de achterkant van het boek een aantal vragen toegevoegd, zodat de kinderen ook echt aan het zoeken kunnen in de drukke plaatjes. Zo kun je op elke plaat een lopende banaan zoeken, vraagt het muis je waar hij woont, wil een kaboutertje weten hoeveel vriendjes hij heeft in het verhaal en zegt de krab gewoonweg ‘hoi’. Het is geen prentenboek om even snel door te bladeren, want om de vragen te beantwoorden moet je alle pagina’s goed bestuderen.

Dit prentenboek is een uitgave van Stichting CPNB. Tijdens de Kinderboekenweek 2013 is het voor maar €5,- verkrijgbaar in de boekhandel. Bij het boek komt ook een App die je helaas alleen gratis kunt downloaden in de AppStore. Ik heb deze dus niet kunnen bekijken en beoordelen.

Riphagens boeken zijn onder andere al verschenen in Frankrijk, Rusland, Duitsland, de Verenigde Staten, Denemarken, China, Korea, Japan en Slovenië. Voor haar illustraties in het boek Huisbeestenboel kreeg zij De Vlag en Wimpel 2010, met Slaapkamernachtdieren was zij genomineerd voor de kinderboekwinkelprijs 2009/2010 en Superheldjes is gekozen tot kerntitel van de Kinderboekenweek 2011. En terecht!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Hoe schildpad aan zijn schild komt – Kristel Steenbergen – Moon – 48 blz. In dit sprookje houden de wolken elk jaar een groot feest, maar omdat het hoog in de lucht is, kunnen alleen de zon, de wind en de vogels er komen....
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Philips Christiaan Visser, Nederlands laatste ontdekkingsreiziger – Maarten Faas – Verloren – 231 blz. Eigenlijk had deze biografie in of kort na 1955 moeten verschijnen als autobiografie of de memoires van Visser. Hij had de eerste twee hoofstukken als af, maar kwam aan de...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Non-fictie
| Reageer!
Der Naturen Bloeme – Jacob van Maerlant – vertaling: Ingrid Biesheuvel – Walburg Pers – 288 blz. Niet zo ver van het Zeeuwse Sluis is het Vlaamse Damme gelegen. In lang vervlogen tijden vormde dit stadje een voorhaven langs het Zwin, de zeegeul die...
Lees verder Categorie: Kunst & Cultuur, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!