Mooie, zintuiglijke roman

Monte Carlo – Peter Terrin – Bezige Bij – 174 blz.

Monte CarloJack Preston heeft zichzelf door zelfstudie en zelfontwikkeling omhoog gewerkt tot monteur bij het formule 1 team van Lotus. Het hoogst haalbare in de wereld van monteurs in 1968. Vlak voor de Grand Prix van Monaco, als Jack bezig is met het afplakken van een tabaksreclame op de Formule 1 bolide, ruikt hij een benzinelucht. Op dat moment loopt Deedee, een jonge actrice langs in de pits. Deedee is een filmster in opkomst, een meisje dat op het punt staat vrouw te worden en aanbeden wordt door vele mannen. Door op haar te springen en haar zo af te schermen tegen de verzengende vlammenzee die even later ontstaat, redt Jack haar leven en haar carrière. Ze komt er ongeschonden vanaf, terwijl zijn achterkant totaal verbrandt.

Jack belandt in het ziekenhuis in Nice en verwacht eigenlijk elk moment te worden bezocht door Deedee, maar ze komt niet. Uit artikelen uit kranten en bladen blijkt dat niet Jack, maar een lijfwacht van Deedee, die hen beiden bij de brandhaard heeft weggesleept, als de grote redder wordt gezien. Terug in Engeland blijft Jack hopen op een teken van Deedee. Vol spanning kijkt hij met het hele dorp naar een talkshow waarin ze zal optreden. Geen woord echter over het voorval in Monte Carlo, maar slechts de aankondiging dat ze in De Wrekers, een bekende televisieserie uit die tijd, zal gaan spelen.

Het boek dat uit korte, intense hoofdstukken bestaat, drijft voornamelijk op de wens van Jack Preston dat hij erkenning zal krijgen voor zijn redding van de jonge actrice. Er is slechts één tastbaar bewijs dat Jack Deedee daadwerkelijk heeft gered. Het is de laatste foto op een rolletje van een toeschouwster die op het moment suprème heeft afgedrukt. Terrin zorgt ervoor dat ook dat nooit in handen van de media zal komen.

Gedurende een aantal jaren volgen we Jacks leven met vrouw Maureen, de dorpsjongen Ronny, met het syndroom van Down, thuis en in zijn werkplaats waar hij sleutelt aan zijn Lotus Cortina. Terrin schrijft de dingen meestal schitterend op, vult niet alles in en geeft zo de lezer de ruimte om zijn eigen gedachten en ideeën te vormen. Soms zijn de zinnen wel wat cryptisch.

“Het was het geluid, het geluid van zijn mannelijkheid, het was het zweet op zijn billen, zijn ogen toen ze in haar tepel kneep, het was de triomfantelijke gedachte aan alles wat er pas gebeurd was, op het ogenblik dat zijn gewicht de lucht uit haar longen drukte, die haar alsnog naar de weidse overkant stuurde.”

Monte Carlo is een opwindende, zintuiglijke roman; je ruikt het schroeiende rubber, de benzinedampen en je voelt de intense pijn van de verbrande Preston. Terrin speelt ook een spel met de werkelijkheid. Het ongeluk heeft nooit plaatsgevonden, maar veel dingen in het boek zijn echt gebeurd, zoals de ontwikkeling van de Formule 1 auto’s en personages als prins Rainier van Monaco en Graham Chapman van Lotus die een rol spelen in het boek. Een aangrijpend verhaal met overtuigende personages.

Pieter Feller

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!