Elke moord is een teken

Zodiac – Sam Wilson – Vertaling: Nathaly Schrijnder – The House of Books – 409 blz.

Sam Wilson heeft meerdere televisieprogramma’s geschreven, ontwikkeld en geregisseerd. Door The Mail en The Guardian werd hij benoemd tot een van de “Top 200 Young People”. Hij woont in Kaapstad en Zodiac is zijn thrillerdebuut.

Rachel werkt als schoonmaakster bij Schoonmaakservice Jiffyclean. Het is haar eerste dag bij een nieuwe klant, maar ze zou te laat komen. Ze moest eerst langs de wasserette om haar werktenue te wassen. Als ze uiteindelijk bij de klant aankomt, die in een royale bungalow in een chique buurt woont, ziet ze dat de deur is ingetrapt. Ze belt de politie en terwijl ze wacht op hun hoort ze een man in de tuin praten. In de veronderstelling dat dit haar klant is, loopt ze de tuin in waar ze de schrik van haar leven krijgt. Er ligt iemand in een kuil bij het zwembad, een oude man met een gapende wond in zijn buik. Als ze gerommel vanuit het huis hoort en een man op haar af ziet komen rent ze hard weg. Ze denkt te kunnen ontsnappen door een langsrijdende auto te stoppen, maar als ze eenmaal op de achterbank zit wordt ze overmeesterd.

Een samenleving waarin mensen zijn ingedeeld naar hun sterrenbeeld en waarin status wordt bepaald bij de geboorte. De klant van Rachel is op brute wijze vermoord, de eerste in een reeks beestachtige moorden. Inspecteur Jerome Burton en sterrenkundig profiler Lindi Childs belanden tijdens hun onderzoek in een duistere aangelegenheid van verraad, vergane liefde, verbroken beloften en een vernietigende waarheid die de samenleving dreigt te ontwrichten.
Daarnaast is er Daniel Lapton, een bevoorrechte man die ontdekt dat hij een dochter heeft. Daniel Lapton, een rijke Steenbok, nu eigenaar van een hotelketen en uitzonderlijke rijk. Na het overlijden van zijn vader ontdekt hij een brief onder zijn vaders bezittingen, waaruit blijkt dat hij een dochter heeft die inmiddels 17 jaar oud zou zijn. Geboren onder het sterrenbeeld Vissen, een schandaal voor een Steenbok.

Zodiac begint met een overzicht van de sterrenbeelden en de karakteristieke eigenschappen die daarbij horen. De 12 sterrenbeelden zijn representatief voor verschillende wijken, verschillende scholen, verschillende arbeidsmarkten. De mensen worden niet beoordeeld door hun kleur, ras, religie of geslacht, maar door hun datum en tijd van geboorte. Steenbokken behoren tot de elite en de Ram vertegenwoordigt de onderwereld. De indeling naar sterrenbeeld en de beschrijving van de samenleving geven een beetje het gevoel van een dystopische wereld.

Het verhaalperspectief is wisselend en opvallend zijn de zeer korte hoofdstukken. De wereld die Sam Wilson in Zodiac creëert is fascinerend en ondanks dat het een dystopisch gevoel geeft, is er ook een voorstelling van te maken dat dit onze eigen wereld is waar we nu in leven. Verschillende politieke opvattingen, de kloof tussen rijk en arm, morele grijze gebieden. In Zodiac bepaalt het sterrenbeeld de machtspositie en invloed. Tijdens het onderzoek van de politie en de zoektocht van Daniel leren we over het verleden van Burton en Daniel, waarbij de nodige vragen opgeroepen worden. Is er iets in Daniels verleden dat gevolgen heeft voor de toekomst? Waar is Daniels dochter nu? Welke geheimen liggen in het verleden van de detective die de zaak leidt?

Zodiac is een mix van speculatieve fictie en een soort van serie moordenaar thriller. Origineel, spannend, grensoverschrijdend en met een strak uitgewerkt plot.
De auteur schrijft televisieprogramma’s en deze invloed is merkbaar. De ontwikkelingen volgen elkaar zeer snel op en juist die rangschikking van sterrenbeelden maakt het soms net iets te ingewikkeld, al zorgen de korte hoofdstukken voor een helder overzicht. Door beelden op te roepen gelijk aan een televisieserie is er een betere voorstelling te maken. Een prima thriller, al zou het verhaal waarschijnlijk beter tot zijn recht komen als televisieserie.

Wendy Wenning

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!