Nachtmerries opgelost?

Dossier Detta. Nachtmerrie – Winchester McFly – Luitingh-Sijthoff – 191 blz.

Mocht u denken een thriller in handen te hebben van een nog onbekende Engelstalige auteur, dan komt u bedrogen uit. Dit boek is geschreven door een schrijverscollectief – door henzelf ‘writers room’ genoemd. Het collectief, opgericht in 2013, bestaat uit: Michael Leendertse (de hoofdschrijver), Thomas van der Ree, Joost Reijmers, Matthijs Bockting, Pieter van den Berg, Sarah Offringa en Bodil Matheeuwsen. Dit is hun eerste roman, nadat ze als scenaristen al de nodige ervaring hebben opgedaan, zoals in de tv-series Van God los, Moordvrouw, Smeris en de film De bankier van het verzet. Van het verkozen pseudoniem kan opgemerkt worden dat het wel zal verwijzen naar Marty McFly uit Back to the Future, maar ‘Winchester’ biedt nog een aantal mogelijkheden: wapentuig? horrorfilm (2018)? stad in het VK? bijnaam van computerschijf?

Groningen wordt opgeschrikt door een drietal bizarre moorden. De daders, een au pair, een jongen van nog geen tien jaar en een ondernemer, hebben hun daad in een soort droomwereld bedreven. Ze zijn daartoe aangezet door een bleke, magere vrouw, tegen wie ze geen weerstand konden bieden. Ze hebben allen bekend! Vanwege het ‘bovennatuurlijke’ karakter van de moorden wordt er toch een onderzoek geopend. Het wordt uitgevoerd door David Detta en Tess(el) de Winter. Hier ligt meteen de uitdaging voor de scenaristen om ook in boekvorm een diepgaander karakter aan de personen mee te geven. Het betekent meer inleving in de personen en niet alleen de handeling bepalend laten zijn. Dat is voor David en Tess bijzonder goed gelukt. Hij is een getraumatiseerde rechercheur met een specialisme voor gevallen waarin occultisme een rol speelt. Het trauma liep hij op bij een mislukte undercoveropdracht tien jaar geleden. Wat is er met zijn vrouw Mirjam en zijn dochter Ella gebeurd? Zij is een ambitieuze medewerkster – eveneens van de DLR (Dienst Landelijke Recherche) – aan wie, door haar chef Bakola, promotie is beloofd als ze met harde bewijzen kan komen waaruit blijkt dat David ongeschikt is voor het recherchewerk en uit de Dienst gezet kan worden. Saillant detail hierbij is de rol van haar vader, hoofd Binnenlandse Veiligheidsdienst. De overige personen kennen die diepgang niet. Misschien in de vervolgdelen?

Tussen de moordenaars is geen enkele connectie te vinden, maar uiteindelijk wel tussen de slachtoffers. Dat leidt tot een totaal nieuwe situatie. Wat heeft de privékliniek Zonnewende voor plastische chirurgie met de zaak te maken? Wat is de connectie met Detta’s verleden? Wat is de rol van de Multimiljonair Hendrik de Ridder? McFly ontrolt de gang van zaken met slimme plotwendingen. Vanaf het eerste moment zit de vaart en goed in, niet vreemd voor scenaristen. De spanning wordt steeds verder opgevoerd. Niet alleen in de gebeurtenissen, maar ook de onderlinge verhouding tussen David en Tess. Het ‘bovennatuurlijke’ aspect krijgt gelukkig geen zweverig randje. De zaak wordt vanzelfsprekend heel realistisch opgelost. Of toch niet?

Ook de humor zorgt voor welkome onderbrekingen van de spanning. Zo zijn daar de bizarre lijkschouwers Puk en Wander Polak met hun mortuarium in een mobile home. Het wekt bevreemding en lachlust op bij de plaatselijke politie. Ook Tess kijkt er vreemd van op, maar leert onder aandrang van Detta hun werk zeker waarderen. Verfrissend is ook de locatie, de provincie Groningen. Eindelijk eens weg uit de Randstad.

Dialogen schrijven kan McFly als de beste, soepel en naar het leven getekend, waardoor het verhaal sterk aan kracht wint en de lezer voortdurend bij de zaak betrokken blijft, zo niet steeds weer nieuwsgierig wordt gemaakt. Dat is tot en met het einde het geval: een cliffhanger als voorbereiding op het volgende deel.

Een ongebruikelijk twist in het thrillergenre, of de politieroman. Het is misschien nog iets te vroeg om een definitief oordeel te vellen. McFly kondigt aan dat er nog dit jaar twee vervolgdelen zullen verschenen en wellicht daarna nog meer. Zaken dit nu nog niet in de volle breedte zijn uitgewerkt kunnen daarin aan de orde komen. Daar kijken we dus met spanning naar uit.

Kees de Kievid

Boek bestellen!

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!