Nergens is ook ergens

Ergens – Judith Kunkeler – illustraties Esther Leeuwrik – De Vier Windstreken – 32 blz.

ErgensIn 2003 overleed auteur Judith Kunkeler aan de gevolgen van MS en haar filosofische verhaal Ergens is dit jaar postuum bij De Vier Windstreken verschenen. Dit rijk geïllustreerde prentenboek gaat over een zoektocht naar een plek waar je je thuis voelt, en hoe liefde en vriendschap hieraan kunnen bijdragen.

Wat dit boek op het eerste gezicht al bijzonder maakt, zijn de lichte, vrolijke tekeningen van Esther Leeuwrik. De illustraties zijn lief, speels, grappig en veelzeggend tegelijkertijd, wat naar mijn smaak een uitstekende combinatie is. Leeuwriks illustraties op zich vertellen al een heel verhaal en dat is voor een prentenboek altijd een belangrijke meerwaarde. Leeuwrik was een van de twaalf prijswinnaars van de Lemniscaat illustratorenwedstrijd in 2014 en Ergens is haar debuut als kinderboekenillustrator.

Hoofdpersonage is Eva, die besluit om weg te gaan. Waarom ze weg wil en waar vandaan, wordt er niet bij verteld. Ze gaat gewoon weg, meer niet. Ze haalt haar spaarpot leeg en neemt de bus in de tegenovergestelde richting van school.
Eva is altijd enorm nieuwsgierig geweest naar waar ‘Nergens’ ligt en wil daar dan ook graag naartoe. Haar moeder zei het vaak als iets kwijt was: ‘Ik kan het niet vinden. Het is nergens!’ Maar als iets nergens is, dan moet nergens toch ook ergens zijn? En als iets weer gevonden wordt, waar is het dan precies geweest?

Nergens, dat wil Eva vinden. Eerst staan er pijlen op de weg die ze kan volgen, maar na een tijdje krijgt ze het gevoel dat die nergens naar leiden. Dan klinkt er een stem die haar welkom heet in… Nergens.

De stem hoort bij een oude man, die zegt dat ze het enorm treft. ‘Iemand is zijn bed kwijtgeraakt, dus je kunt blijven slapen.’
De volgende dag ziet Eva pas goed waar ze is. Overal om haar heen staan, hangen en liggen spullen. Het blijken kwijtgeraakte spullen te zijn, die daar weer verdwijnen als mensen ze weer hebben gevonden.

Dit geestige en originele idee breidt zich verder uit naar zoekgeraakte mensen, want ook die komt Eva op haar reis tegen. Er zijn daar ook veel kabouters en elfjes, omdat die door de meeste mensen vergeten zijn. In dit gedeelte van het verhaal komen we er ook achter waarom Eva is weggelopen.

Ergens is een boek dat gaat over ergens bij horen, en over hoe belangrijk het is om een plek te hebben waar je je veilig en gewaardeerd voelt. Dat Judith Kunkeler de uitgave van haar sprookjesachtige verhaal niet heeft mogen meemaken is verdrietig, maar om in de filosofie van haar eigen boek te spreken: voor iedereen is er altijd wel ergens een plekje, zelfs als je zogenaamd verdwenen bent. Zo bestaat Judith ook vast nog ‘ergens’, al was het alleen via dit lieve, fantasievol geïllustreerde voorleesboek.

Tiny Fisscher

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!