Niet iedereen sterft in bed

Bizarre Doden – Wim van Geffen – Kontakt – 235 blz.

De meeste mensen sterven in hun eigen bed of in een ziekenhuisbed, maar als je in de krant wilt komen, moet je een vreemdere dood sterven. De overledenen in het boek van Van Geffen werden allen getroffen door het noodlot en stierven op zonderlinge wijze.
Aanleiding voor Van Geffen om dit boek te schrijven, was de dood van zijn grootvader, een eenvoudige stadstimmerman die in 1909, na de geboorte van prinses Juliana, meewerkte aan de installatie van feestmasten die gesierd werden met enorme J’s. Een zo’n loodzware J schoot los, kwam op zijn hoofd terecht en doodde hem. De schrijver raakte zo gefascineerd door dit voorval dat hij gedurende meer dan vijfentwintig jaar krantenknipsels verzamelde over mensen die op een opzienbarende manier aan hun einde kwamen.

In twintig verschillende categorieën zijn de doodsoorzaken ondergebracht in stukjes die hooguit een halve pagina beslaan. 295 hapklare brokjes die je telkens weer verwonderen en doen huiveren.
Voorbeeld: In veel dorpen op het platteland van Amerika geloven de bewoners dat een hoefijzer boven de huisdeur geluk brengt. Zo ook een man die ergens in de jaren zeventig in een dorp in Texas trouwde met zijn geliefde. Toen hij na de bruiloft zijn bruid over de drempel droeg, viel het hoefijzer boven de deur omlaag en raakte haar op de slaap. Zij was op slag dood.

Sommige doodsoorzaken zijn zo bizar, dat als een schrijver ze in een roman zou gebruiken, hij zou worden beticht van het verzinnen van onwaarschijnlijke voorvallen. Maar de werkelijkheid is vaak gekker dan een schrijver kan bedenken en dat wordt in Van Geffens boek bijna driehonderd maal bewezen.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!