Niet iedereen sterft in bed

Bizarre Doden – Wim van Geffen – Kontakt – 235 blz.

De meeste mensen sterven in hun eigen bed of in een ziekenhuisbed, maar als je in de krant wilt komen, moet je een vreemdere dood sterven. De overledenen in het boek van Van Geffen werden allen getroffen door het noodlot en stierven op zonderlinge wijze.
Aanleiding voor Van Geffen om dit boek te schrijven, was de dood van zijn grootvader, een eenvoudige stadstimmerman die in 1909, na de geboorte van prinses Juliana, meewerkte aan de installatie van feestmasten die gesierd werden met enorme J’s. Een zo’n loodzware J schoot los, kwam op zijn hoofd terecht en doodde hem. De schrijver raakte zo gefascineerd door dit voorval dat hij gedurende meer dan vijfentwintig jaar krantenknipsels verzamelde over mensen die op een opzienbarende manier aan hun einde kwamen.

In twintig verschillende categorieën zijn de doodsoorzaken ondergebracht in stukjes die hooguit een halve pagina beslaan. 295 hapklare brokjes die je telkens weer verwonderen en doen huiveren.
Voorbeeld: In veel dorpen op het platteland van Amerika geloven de bewoners dat een hoefijzer boven de huisdeur geluk brengt. Zo ook een man die ergens in de jaren zeventig in een dorp in Texas trouwde met zijn geliefde. Toen hij na de bruiloft zijn bruid over de drempel droeg, viel het hoefijzer boven de deur omlaag en raakte haar op de slaap. Zij was op slag dood.

Sommige doodsoorzaken zijn zo bizar, dat als een schrijver ze in een roman zou gebruiken, hij zou worden beticht van het verzinnen van onwaarschijnlijke voorvallen. Maar de werkelijkheid is vaak gekker dan een schrijver kan bedenken en dat wordt in Van Geffens boek bijna driehonderd maal bewezen.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!